Meghalt az orosz írófejedelem

Elhunyt Andrej Bitov, az orosz irodalmi posztmodernizmus atyja, az Orosz PEN Club egyik alapítója és volt elnöke. Annak idején egyik alapítója volt a Metropol című szamizdat folyóiratnak.

Kép forrása

    
Legismertebb regénye az Egyesült Államokban 1978-ban, a Szovjetunióban pedig csak 1989-ben megjelent Puskin-ház volt. Az 1937-ben Leningrádban született, bányamérnöki végzettségű Bitov már nem egészen húsz évesen alkotni kezdett. A művész a hetvenes évek szovjet irodalmának nagy felfedezettje. Nem az élő irodalom nagy vonulataihoz, hanem a korai klasszikus orosz regény hagyományaihoz kapcsolódik. Bevallottan Dosztojevszkijt tekintette példaképének, s megpróbálja a modern ember lelkiismereti kérdéseit nagy elődje igényességével megragadni. A látszatsikerek mögötti lelki kudarcokat vizsgálta, arra keresett magyarázatot, miként vezetnek a látszólag jelentéktelen kompromisszumok a teljes öncsaláshoz. A Nyugaton kivívott elismertsége miatt műveit a szovjet kiadók egészen a peresztrojka korszakáig nem publikálták. 
Magyarul az Erdő, illetve Az ember napjai jelent meg 1978-ban és 1979-ben. 
Vlagyimir Megyinszkij jelenlegi orosz kulturális miniszter szerint Bitov nagy tehetségű, szenvedélyes alkotó volt, aki sohasem értett egyet az államhatalommal.  
Bitov nyolcvankét évesen halt meg Moszkvában.