A város és a város

Két város egyazon térben és időben, lakóik viszont tudatosan figyelmen kívül hagyják egymást. Egészen addig, amíg egy furcsa gyilkosság össze nem köti őket. Mindez China Miéville A város és a város között című urban fantasyjében. 

Kép forrása

Mintha Philip K. Dick és Raymond Chandler szerelemgyerekét Franz Kafka nevelte volna fel – írta a Los Angeles Times China Miéville A város és a város között című regényét ajánlva. A negyvenhat éves, brit fantasy és sci-fi író talán egyik legfontosabb műve, pedig olyan könyvek vannak már a háta mögött, mint a Konzulváros, a Kraken, az Armada vagy a Vastanács. Legújabb kötetének megjelenését követően elnyerte a Hugo-, Arthur C. Clarke-, World Fantasy- és Locus-díjakat, illetve idén a BBC Two sorozatra adaptálta David Morrissey főszereplésével.
A történet valahol Kelet-Európa szélén, Besźelben, egy igen szokatlan helyen játszódik. Pontosabban nem is csak a kissé elmaradott, szegényes Besźelben, hanem annak „túloldalán”, a modern és gazdag Ul Qomában is. Főhősünk, Tyador Borlú felügyelő előbbin él és egy új ügybe kezd bele. Egy névtelen utcalánynak tűnő áldozathoz hívják. Rutinvizsgálatnak indul a nyomozás, de egyre szövevényesebbé válik. Olyannyira, hogy meg kell szegnie a két város tudatos és előírt szabályát. A határok szándékos megsértése ugyanis az egyik legnagyobb bűnnek számít. A gyilkosság szálai viszont a város túloldalára, Ul Qomába vezetnek. 
A két város a különbségek mellett azért egy-két dologban hasonlít. Az élet leghétköznapibb apróságait is mindkettőben furcsa előírások szabályozzák, ráadásul mindenhol egy láthatatlan hatalom felügyeli a rendet.
Borlú felügyelő persze minden erejével az ügy megoldásán dolgozik, feladata viszont nem könnyű, hiszen egyre több érdekcsoport próbálja meg ellehetetleníteni munkáját. A nyomozó azonban változatlan elszántsággal kutatja a névtelen lány és egy betiltott mítosz rejtélyét. Közben nacionalista csoportok és pitiáner bűnözők is az életére törnek. Ráadásként arra is megpróbál rájönni, hogy mi is rejtőzhet a két város közti hasadékokban…