Jámbor sajtügyek

Sajtfogások – Legelőtől a tányérig címmel tekinti át a magyar sajtok világát Segal Viktor és Sándor Tamás számos receptet és fotót is tartalmazó könyve. A kiadvány egyszerre szakácskönyv, tankönyv, útikönyv és egy kicsit katalógus is; számtalan tényt, adatot, történetet fűz össze egy kötetbe, teljes képet adva a magyar sajtok világáról.

Kép forrása
    
Egy sajtnak is megvan a maga története a legelőtől az asztalig, hiszen nemcsak a készítés módja határozza meg a sajt ízét, hanem a sajtkészítő mester tudása, szenvedélye is – mondta a bemutatón Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár.
A Vidékfejlesztési Program keretében már több mint százötvenhétmilliárd forintnyi támogatást ítéltek oda a tejágazat szereplőinek, a tejfeldolgozás támogatására pedig tizenegymilliárd forint pályázati keretösszeg áll rendelkezésre. A szaktárca ősszel új pályázatokat hirdetett, amelyek révén egy ötven milliárd forintos keret a mezőgazdasági termékek feldolgozására irányuló beruházások megvalósítását, további hatszáz nyolcvanmillió forint pedig a juh- és kecsketartók támogatását teszi lehetővé.
Halkó Gabriella, a Sajtfogásokat megjelentető Ridikül Magazin Kiadó vezetője szerint a könyvben szereplő sajtkészítő mesterek az elmúlt évtizedekben arra tették fel az életüket, hogy kikísérletezzék a kötetben szereplő sajtokat és tökélyre fejlesszék azokat. Mint elárulta, a Sajtfogásokhoz Acsai Miklós fotográfus tízezernél is több felvételt készített, ezek közül a háromszáz legjobb kép került a kötetbe.
A minőségében és tartalmában hiánypótló kiadvány huszonnyolc elhivatott sajttermelőt, hatvannyolc receptet, valamint huszonhárom éttermet, bisztrót, pékséget és cukrászdát mutat be. A kötet egyszerre ismerteti meg az olvasóval a hazai sajtokat, a sajtkészítőket, de a recepteket jegyző harmincnégy séfet, cukrászt és péket is.
Sándor Tamás sajtmester, a kötet társszerzője elmondta: céljuk az volt, hogy a kiadvány áttekintse a magyar sajtok világát a friss sajtoktól – zsendice, orda, gomolya – a lágy sajtokon át az érlelt nemespenészes és kemény sajtokig. A bor-sajt párosításokról szóló fejezetet Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus jegyzi, Knap Gábor szakújságíró pedig a sörök és sajtok közös világába vezeti be az olvasót a napokban a könyvesboltokba kerülő Sajtfogások lapjain.