Lázadás Ré korában

Pörgős, izgalmas, akciódús – mindezt egyszerre nyújtja James Lovegrove, angol szerző Panteon-szériájának első része, a Ré kora. A Földre visszatérő ősi istenek megkeverik a világ dolgait.

Kép forrása

Az ötvenhárom éves brit író számtalan novellát, regényt – köztük Sherlock Holmes történeteket –, sőt még gyerekkönyveket is írt már pályafutása alatt. James Lovegrove elsősorban sci-fi és fantasy történetek szerzője. Egyik legismertebb műve a három részből álló Panteon-sorozat. A Ré kora, a Zeus kora és az Odin kora. A széria első kötetét 2009-ben írta meg, majd évente követték az újabb részek. A történetek ihletői Alan Furst második világháborús kémregényei, valamint Neil Gaiman Sandmanje és Amerikai istenekje voltak. A hármasból a nyitódarab került a kezünkbe.
A sztori egy párhuzamos világban játszódik, ahol az ősi istenek visszatértek a Földre, és csatát kezdtek a felosztásáért. A harcba természetesen bevonták az embereket is, míg végül a nagy háborúskorásból az egyiptomi istenségek jöttek ki győztesen. Így végül ők oszthatták fel egymás közt a Földet, amit vasszigorral uralkodnak. Persze az emberiség felett is.
Főhősünk David Westwynter, az Oziriszi Hegemónia brit ejtőernyős hadnagya, aki fogságba esik bajtársaival egy rosszul sikerült katonai akció során. Szabadulását követően a Semleges Egyiptom területére jut, ahol egy Fényhozóként emlegetett titokzatos, maszkos népvezér lázadást szervez az istenek elnyomó uralma ellen. David be is áll a felkelők közé, de vajon lehet-e esélye hétköznapi embereknek a földöntúli lények ellen? És vajon mit tervez Ré, az istenek háttérből irányító, kiismerhetetlen királya?
Minderre persze választ kapunk az angol szerző pörgős, izgalmas akcióregényéből, ami nemcsak szórakoztat, de jó példázat a család összetartó erejéről és a gazdagság elveket eltorzító, korrumpáló hatalmáról is.