Példázatok a legfogékonyabbaknak

Csak gondolta a Kedves Olvasó, hogy mit is tartok igazán jó karácsonyi ajándéknak… Most azok válaszoltak jól, akik könyvekre tippeltek. Azt pedig már az évszakok váltakozásával azonos természetességgel vehetjük, amikor karácsony előtt turbó fokozatra kapcsolnak a könyvkiadók. Ezúttal Jézus példázatai című gyerekeknek szóló kötetet ajánlom a fenyőfa alá hívőknek és nem hívőknek egyaránt.


Kép forrása

Nemrég hallották a szülők egy egyházi fenntartású általános iskola igazgatójától: „Amennyiben otthon nem adnak keresztény nevelést gyermeküknek, úgy ne írassák be ebbe az intézménybe gyermekeiket, mivel nálunk keresztény tanítást, nevelést kapnak, így a kicsik kénytelenek lennének meghasonulni, mellyel kárt okozunk nekik.” Az igazgató jót akart, következetességre szólított fel, ami amúgy is a gyereknevelés alapja. 
Ezt figyelembe véve, de mégis mindenkinek ajánlom szívesen a szerzőpáros, Sophie Piper és Sophie Allsopp kiadványát, a Jézus példázatai című könyvet. A két szerző, a narrátori és illusztrátori feladatelosztást jelzi. A szándék tulajdonképpen egyértelmű: a Biblia legegyszerűbb és legnagyobb erőt adó rövid történetei, a példázatok szerepelnek a kötetben. A húsz krisztusi példázat mindegyike keresztény európai kultúránk alapköve, melyet – a szerkesztői, feldolgozói szándék helyesen meglátva – már gyerekkorban szükséges megismernünk. A magvető, a letakart lámpás, a mustármag, az elásott kincs, az igazgyöngy, az ember, akinek mindene megvolt, a gazdag ember, szegény ember, a lakoma, a ketten a templomban, a szolga, aki nem tudott, megbocsátani, a szárba szökkent mag, a búza és gyom, az elveszett bárány, a tékozló fiú, a zörgessetek!, az özvegyasszony és a bíró, az irgalmas samaritánus, a két fi, a két szolga és a két házépítő példázata Jézus egyszerű és mégis felemelő tanítása, az erkölcsi parancsolatok és a krisztusi szeretet kétezer év óta közérthető kivetülései. Ráadásul a két Sophie ezúttal a legfogékonyabb és legnyitottabb közönség számára tette könnyen fogyaszthatóvá a húsz példázatot, a gyermekek nyelvén, és az általuk oly fontos rajzos, képes kísérettel feldíszítve. Természetesen a karácsonyfa alatt maga a tökély!