A Megszállottak Monacóban

Pozsgai Zsolt drámaíró, színházi és filmrendező Megszállottak című alkotása kapta a legjobb játékfilmnek járó fődíjat a Monacói Nemzetközi Filmfesztiválon. A hetvenöt perces történelmi dráma tizenöt másik alkotással, rövidfilmekkel, játékfilmekkel és dokumentumfilmekkel közösen versenyzett a fesztivál fődíjáért.

Kép forrása


A Megszállottak a reformáció emlékéve alkalmából készült a közmédia támogatásával. 
Az ötszáz évvel ezelőtt játszódó történet Kálvin és Loyolai Szent Ignác, a jezsuita rend alapítójának találkozásáról szól. Mindketten meg akarták reformálni a vallást. Kálvin kívülről, új egyházat teremtve, Loyolai Ignác pedig belülről. Mindketten egyetértettek abban, hogy a római egyház tökéletesen lezüllött, a pápák és püspökök szemérmetlenül gazdagodtak és bujálkodtak, bűnbánó cédulák árusítása, sosem volt szentek ereklyéi, és mind-mind soha nem látott mélypontra züllesztették a római egyházat. Ez ellen kel fel a két főszereplő, ki-ki a maga eszközeivel.
Érdekesség, hogy Kálvin fellépése idején Loyolai Szent Ignác valóban a környéken tartott zarándokútra a Szentföldre. 
A Megszállottak korábban elnyerte a legjobb játékfilmnek járó díjat a Kolkatai Nemzetközi Művészfilm Fesztiválon, valamint a legjobb külföldi filmnek járó elismerést az Argentínában megrendezett keresztény filmek világfesztiválján (Jesus Cine Fest). A filmet 2019 elején bemutatják egy orosz és egy izraeli fesztiválon is.
A film operatőre Kovács Claudia volt, Kálvin Jánost Szabó Máté, Loyolai Szent Ignácot Lux Ádám alakítja. Szerepel az alkotásban Fésűs Nelly és Árpa Attila is.