Könyves tél

Megjelent a Könyvkultúra idei negyedik nyomtatott száma. Az ingyenesen terjesztett, nyolcvan oldalas, igényes újság könyvtárakban, iskolákban, kulturális intézményekben olvasható, illetve beszerezhető a Kello könyvesboltjaiban.
Nyomtatott magazinunkban, a téli könyvpiaci élénküléshez igazodva elsősorban olyan érdekességekre igyekeztünk fölhívni a figyelmet, amelyek segíthetnek olvasóinknak a karácsonyi könyvbeszerzésben. 

Kép forrása

Aktuális témaként több írás is foglalkozik az arab kultúrával, a bevándorlás kérdésével, az együtt élő kultúrák közötti problémákkal. Izgalmas cikket közlünk Daoud Zabor algériai író Meursault, contre-enquête című könyvéről, ami 2016-ban magyar nyelven is megjelent Pataki Pál fordításában, Új vizsgálat Meursault ügyben címmel. Kiderül az írásból egyebek mellett az is, hogy 2014-ben egy iszlamista imám a szerző halálra ítélését szorgalmazta „hitehagyás és eretnekség” valamint „a Korán és az iszlám hit megkérdőjelezése” miatt. Könnyedebb témaként kiderül újságunkból, miképpen függ össze az arab ragu a Koránnal… S, ha már ragu, legyen teljesebb a kép: érdemes beleolvasni a Lila füge karácsonyi szakácskönyvéről szóló ajánlónkba, vagy Jamie Olivér karácsonyi receptgyűjteményéről kínált összefoglalónkba. 
Ajándékkönyvként őszintén ajánljuk Lechner összes-t, vagy a Budapest off című novellagyűjteményt, vagy az Atlantic Kiadó regénypályázatának győztesét, a Lélekrablók című történetet. Roma barátainknak, vagy a kisebbségi lét iránt érdeklődő családtagoknak megvehetjük A cigányság történetének atlasza – Térképezett roma történelem címmel megjelent, elképesztő kiadványt. Mindegyikről részletesen írunk. De írunk arról is, hogyan vezet út a legnépszerűbb szerzők csarnokába, mire jók az emlékeztető betűk, hogyan írják, illetve rajzolják a humort németül, vagy arról, hogy milyen meghökkentő kötettel jelentkezett a közelmúltban Francis Fukuyama, a világhírű filozófus.
Az olvasók sokoldalú érdeklődésének megfelelően népszerű és aktuális témákat, kiadványokat, könyves eseményeket egyaránt feldolgoz nyomtatott magazinunk téli száma. Ajánljuk mindenkinek, aki szeretne bepillantást nyerni a könyvek tágas univerzumába.