Kisemmizett angyalkák

Gyorsan megnéztem, tavaly írtunk Szurovecz Kitti író műveiről, egészen pontosan akkor A sokszívű című regényéről. Ezúttal A kisemmizett angyal című történetet ajánljuk olvasóinknak. Az írónő ebben a művében a gyerekprostitúció, illetve a prostitúció témáját mutatja be merész és határozott vonalakkal, érzelmekkel telten egy érzelemmentes, könyörtelen világról.

Kép forrása

És nagyon fontos vonatkozás, hogy A kisemmizett angyal a jelen Magyarországát, a jelen Európáját mutatja be. A kiindulópont, hogy többekkel együtt gyerek-, illetve emberkereskedők elrabolják Miát és Pankát. Mindketten tizenhat évesek, de míg Mia szegénysorból származó nyírségi leány, addig Panka a budai elit egyik családjának sarja. Most mégis együtt vannak a bajban, melyből minél előbbi ki kell keveredniük, különben fogvatartóik eladják őket valamilyen stricinek, bordélyháznak és akkor még nagyobb lesz a gebasz. Mia elhatározza, hogy Pankával együtt megszöknek. Az embertpróbáló feladat azért is nehéz, mivel főszereplőink még szinte gyerekek, két lány, akiknek mintha itt már véget is érne az élet. Csakhogy a két fiatalt nem olyan fából faragták… 
Szurovecz Kitti immár a kilencedik regényén keresztül mesél nehéz sorsokról, klasszikus értelemben vett nemes lelkű küzdőkről. A kisemmizett angyal témájánál fogva is megdöbbenésre készteti az olvasót, egy olyan kegyetlen és igazságtalan világba kalauzolja el, ahol csak az erő számít. A regény hősei, a két tizenhat éves lány, a történet elején talán még nem erősek, de sorsuk mélységbe tartó pályáján rájönnek, hogy csak egymásra számíthatnak, s együtt megszilárdulhat igazságérzetük és élniakarásuk is.