Átadták a 2018. évi GáborDénes-díjat

A Novofer Alapítvány, a Magyar Tudományos Akadémia és számos szakegyesülte támogatásával idén immár harmincadik alkalommal adták át a Gábor Dénes-díjat. 
A díjakat december 13-án, a Parlament Felsőházi termében tartott ünnepségen vehették át a Kuratórium döntése alapján kiválasztott szakemberek. 


Kép forrása

A Gábor Dénes-díj fővédnöke, Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszöntő beszédében kiemelte a tudományos életben a valóság-idegen gondolkodás elvetésének fontosságát és annak optimizmusnak jelenlétét, amely a 20. század magyar tudomány élvonalban járását jellemezte. A házelnök úr idézte Gábor Dénes jelmondatát: „Találjuk fel a jövőt” hangsúlyozva ezt a napjainkban különösen aktuálissá vált üzenetet, miszerint a tudatosan alakított jövő hozhat megoldást gondjainkra.
A díjakat műszaki-szellemi területen maradandót alkotók, a technológiai fejlesztés terén sokszor évtizedek kitartó munkája által kiemelkedő teljesítményt elérők vehették át. S bár a Gábor Dénes-díjat elsősorban a mérnöki munka kiemelkedő teljesítményének elismerése és sikerek példaként állítására hozták létre, a területen alkotó, de más diszciplínában (orvos, vegyész, biológus) jártas kutatókat is jutalmazták kimagasló tudományos eredményeikért.
A 2018. évi Gábor Dénes Díj kitüntetettjei: 

Gábor Dénes Életmű Díjjal ismerték el Dr. Gschwindt András villamosmérnök és Kiss Péter Attila villamosmérnök munkásságát. 

Gábor Dénes külhoni Díjjal tüntettek ki két határon túli (erdélyi) tudóst Dr. Magyari-Köpe Blankát és Kolozsváry Zoltánt.
Innovatív kutatásaik elismerésekként öt kutató vehetett át Gábor Dénes-díjat: 
Kotschy András vegyész, Dr. Barna László orvosbiológiai mérnök, Dr. Kónya Zoltán kémikus, Dr. Puskás László Géza biológus és Dr. Varga Péter Pál orvos, ortopéd sebész. 
In Memoriam Gábor Dénes elismerésben részesült Árokszállási Laura geológus mérnök, a Zentai Gimnázium fizikatanára.
Gábor Dénes Tudományos Diákköri ösztöndíjban részesült Török Tímea Nóra, a BME fizikus hallgatója.
A tudományos elismerés alapítója Jamrik Péter beszédében reflektált a díj átadásának harminc éves történetének legfontosabb állomásaira, a tudományos és társadalmi életben történt változásokra, kiemelte a műszaki, szellemi munka társadalmi elismerésének, így a Gábor Dénes-díj jövőjének fontosságát is.