Tisztítótűzben égő inkvizítor

MEGJELENT: 2018. november 7., szerda | SZERZŐ: Vape

Két idősík, két történeti szál, ami természetesen kiszámíthatatlan módon mégis csak összeér – mindez az Európa-díjas Valerio Evangelisti Égj, inkvizítor című krimit és sci-fit ötvöző regényében. 

Kép forrása

Ismét annyi kalandot és meglepetést tartogat Valerio Evangelisti történelmi leckéje, hogy a legfásultabb olvasót is képes felrázni, találgatásra bírni. Persze a végkifejletet úgysem lehet előre sejteni… – írtuk mindezt az Örökké élj, inkvizítor című kötet ajánlójában, bár kétségkívül az olasz író Eymerich-ciklusának, első kötetére, az Indulj, inkvizítor! címűre is helytálló kijelentés. Most viszont a sorozat harmadik, magyarul megjelent kötetébe lapozzunk bele.
Az Égj, inkvizítor! című könyvben az Európa-díjas Evangelisti inkvizítora megint az emberi lét és a hit fontos kérdéseivel szembesül. A történet pedig ezúttal is több, bár most „csak” két szálon fut. Sőt a két szál – igazából már szokás szerint – a legkiszámíthatatlanabb és legmeglepőbb módon találkozik ebben a misztikus történelmi krimit és sci-fit ötvöző remekműben.
A történet Aragóniában kezdődik a 14. században, amikor a királyság főinkvizítorát, Nicolas Eymerichet Castresba rendelik, hogy felszámoljon egy újabb rejtélyes eretnek szektát, a véres szertartásaik miatt hírhedtté vált mascokat. Az eltévelyedett eretneket ellen Eymerich rendkívül drasztikus lépésre szánja el magát: tisztítótűzzel tünteti el még a nyomukat is a világból, még akár ártatlanok élete árán is…
A sztori aztán a 20. századi Amerikai Egyesült Államokban folytatódik, amikor is a Ku-Klux-Klán elvein nevelkedett zseniális elméjű, ám rendkívül fajgyűlölő tudós, Lycurgus Pinks egy vírust fejleszt ki, hogy megállítsa az országban a fekete lakosság gyarapodását. Az őrült tudós tervét pedig egy újabb tisztítótűz állíthatja meg.
A két tisztítótűz lángjai azonban óriásira csapnak és összeérnek. A közelgő világméretű katasztrófa elől pedig Pinks és az amerikai elnök a Fehér Házban keresnek menedéket. Már, ha van egyáltalán még hova menekülni?

Megosztás