Virtuális Frankenstein-fiú

Volt ez a Transcendence című Johnny Depp 2014-es misztikus thriller, mely filmben egy számítógépre és internetre felvitt emberi tudatállomány fizikai entitássá válva el akarja pusztítani az embereket. A történet egyfajta magyarított, kurtított, facebookosított változatát írta meg nagyon ötletesen Sándor Anikó. A Hamis profil egy nő által létrehozott férfi facebookos imágójával való egyre különösebb kalandokról szól, igaz, sokat nem bíz fantázia tekintetében az olvasóra.

Kép forrása

Tulajdonképpen már több ajánlóban is visszavezettük a mátrixolt álvalóság, kontra valóság témájáról szóló regények, platóni eredetét. Ezt akkor én most újra nem teszem meg, a Kedves Olvasóról pedig a Wachowski-fivérek által rendezett Mátrix-trilógia adta alapismeretet feltételezem. 
Sándor Anikó Hamis profil című regénye kifejezetten invenciózusra sikerült. A főhősnő, Adél, rossz tapasztalattal bír a legnépszerűbb magyar közösségi oldalon, már, ami az őt zaklató férfiakat illeti. Cselez tehát egyet, és megunva a hol szemtelen, hol perverz, hol pedig agresszív hímneműeket, maga is férfivá lesz, legalábbis egy általa kreált, hamis profilban. Az új imágó, egy jóképű, jóhumorú, tájékozott, gáláns, igazi társasági figura, Imre, az intellektuális szempontból is vonzó és rokonszenves férfi. A történet innentől válik igazán izgalmassá, majd akkor kapcsol még nagyobb fokozatba, amikor az Adél által kitalált férfiszemélyiség, Imre különféle kalandjain túl, öntudatra ébred. 
Persze, most azt róhatja fel a tudományos-fantasztikus műfajért rajongó könyvbarát, hogy ez azért nem túl eredeti kanyar, hogy egy ember alkotta rendszer entitássá növi ki magát. A szerző eredetiségét dicséri azonban, hogy virtuális Frankenstein-fiát abba a közegbe szüli bele, melyet nap, mint nap használunk mi kábé ötmilliónyian itt Magyarországon. S tegyük hozzá, hogy aki egyszer bekerül az internet ilyesféle bugyraiba, a különféle telekommunikációs formák ingoványába, az bizonyosan legalább egyszer kipróbálta, hogy nem a saját identitását jelenítette meg, s egy hamis avatár, avagy nicknév mögé rejtőzve élte meg közlésrendszerbéli epizódjait. Ha jól meggondoljuk, így gépező-netező mindannyiunkban ott van egy ilyen képzeletbeli Imre, aki valójában Adél. Vagy fordítva…