Kódexek a neten

A Magyar Kurír beszámolója szerint immár digitálisan is elérhetők az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár kódextöredékei. A komoly értékeket őrző bibliotékában 2014-ben, kezdődött a digitalizálás, s mára jutott el odáig, hogy a jelentős kódextöredékek is nyilvánosan tanulmányozhatóak a könyvtár honlapjának Bibliotheca digitalis aloldalán.

Kép forrása

Az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtárban több mint kétszázezer kötetet őriznek, ezek között van ötvenöt kódex, háromszáz ősnyomtatvány és több ezer antikva. 
A most elérhetővé vált anyaggal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a kódextöredékek katalógusa Esztergomi középkori latin kódextöredékek – Mittelalterliche lateinische Handschriftenfragmente in Esztergom címmel nyomtatásban is megjelent 1993-ban Vizkelety András szerkesztésében. A német nyelvű kiadvány – amely egyébként a Fragmenta et codices in bibliothecis Hungariae sorozatban jelent meg – az esztergomi könyvtárakban, illetve a levéltárban őrzött százötvenöt kódextöredékeket mutat be. A könyvtár honlapján nyilvánosan elérhető anyagban e katalógus tételszámai szerint lehet kutakodni.
A honlap persze nemcsak a kódextöredékeket kínálja a kutatóknak és az érdeklődőknek, de a könyvtárban őrzött kódexeket, a Fugger-gyűjtemény köteteit, sematizmusokat, kéziratokat is. 
És talán érdemes azt is megemlíteni, hogy a digitalizálást és a közzététel informatikai előkészítő munkálatait saját eszközön a könyvtár munkatársai végezték.
Köszönet érte!