Fabulon a tyúkólban

Divat, stílus és öltözködés száz év magyar festészetében címmel tartanak könyvbemutatót a Kieselbach Galériában, ahol azonos címmel kiállítás is nyílik sok más mellett Szinyei Merse Pál, Rippl-Rónai József és Vaszary János műveiből.

Kép forrása

A csábítás fegyvere című kötet szerzői négyszáz oldalon, több mint hatszázhúsz színes és fekete-fehér kép segítségével mesélnek a magyar festészet és a divat kapcsolatáról, a 19. és a 20. század változó nőideáljairól, a magyar származású szépség- és divatikonokról, a leghíresebb divattervezőkről, a tengerész egyenruhában vagy éppen díszmagyarban megjelenő politikusokról, a szocialista divat kétszínű világáról, de leginkább azokról a festőkről és fotósokról, akiknek a pályáján különösen fontos volt saját koruk öltözködési kultúrájának megidézése – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.
A munka ötletgazdája, szerkesztője és egyik írója Molnos Péter művészettörténész, aki több szerzőtárssal működött együtt. Mint írják, új szemléletű, a nagyközönség számára is szórakoztató kötet született, amelyben az izgalmas történetek mellett számos most először publikált műalkotás is szerepel.
A kötethez kapcsolódik A csábítás fegyvere című tárlat, amely kiemelkedő festők alkotásain keresztül mutatja be a divat, az öltözködés és a képzőművészet kapcsolatát. A tárlat rendezője – ugyancsak Molnos Péter – olyan műveket válogatott ki, amelyek segítségével a látogatók áttekintést kapnak a divat, az elegancia, a stílus és a szépségideál változásának száz éves történetéről. A nagy klasszikusok közül Szinyei Merse Pál, Benczúr Gyula, Rippl-Rónai József, Vaszary János, Csók István, Fényes Adolf és László Fülöp műveit mutatják be, de múzeumi rangú alkotások képviselik a szecesszió és az art deco legjelentősebb magyar festőit is. A csaknem száz festmény mellett két izgalmas vetítés is várja az érdeklődőket. 
A hétfői megnyitón csak két évtized után ismét közönség elé kerül a legendás Kálvin téri Fabulon-reklám. Erdély Miklós mozaikja az elmúlt éveket szétszedve, dobozokban, egy vidéki tyúkól (!) padlóján vészelte át – írták a tájékoztatóban.