A kő marad

Egyre több szobor, emléktábla idézi a jeles erdélyi alkotó, Wass Albert alakját, szellemét. Ez alkalommal, születésének száztizediik évfordulóját megünnepelve a Pest megyei Aszódon avatták fel szobrát. 

Kép forrása

Az ünnepélyes szoboravatáson Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára az író munkásságát méltatva kiemelte: műveinek többsége a feltétel nélküli hazaszeretetről szól.
Wass Albert az amerikai számkivetettségben is rendíthetetlenül igazi patrióta volt, és a távolból is küzdött a ceausescui elnyomó hatalom ellen, ezért több alkalommal merényletet is megkíséreltek ellene– tette hozzá.
Millisits Máté művészettörténész Wass Albert Üzenet haza című versének refrénjére – „a kő marad” – utalva úgy fogalmazott: a sziklaformájú kőtömbön álló kőszobor az író állhatatosságát szimbolizálja.
Kitért arra is: vannak, akik megkérdőjelezik Wass Albert írói értékeit, de mivel sokan olvassák műveit, az egyik legnépszerűbb íróként tartják számon.
A közelmúltban felfedezett író mellszobrát Babusa János szobrászművész készítette. Wass Albertnek egyébként ma már hozzávetőleg kétszázharminc helyen állítottak emléket szobor vagy dombormű formájában.