Közös versmondás Füreden

MEGJELENT: 2018. november 9. | SZERZŐ: László T. András

Koncertekkel, irodalmi estekkel ünneplik a magyar nyelv napját Balatonfüreden. A programsorozat jövő keddi zárónapján több száz fiatal gyűlik majd össze közös versmondásra az egykori balatonfüredi kőszínház oszlopainál.

Kép forrása

A hagyományokhoz híven más városok diákjaival egy időben szavalnak a balatonfüredi fiatalok, akik Dsida Jenő Az én dalom című költeményével készülnek az ünnepre. A versmondást követően Varró Dániel író mond ünnepi köszöntőt, majd bemutatja A szomjas troll – Kis viking legendárium című legújabb mesekönyvét. Dsida Jenőről a nyolcvan esztendeje elhunyt erdélyi költőről Mányoki Endre egyetemi oktató beszél, majd a Kisfaludy Sándor versmondó versenyt hazai és határon túli középiskolások részvételével rendezik meg.
Lesznai Anna és a nyugatosok kapcsolatáról tart előadást Széchenyi Ágnes irodalomtörténész a Ki látott engem? Lesznai Anna és Zoób Kati találkozása című kiállításban a Vaszary Galériában ugyancsak szombaton.
Radnóti Miklós, József Attila, Nagy László, Pilinszky János megzenésített versei hallhatók szombaton este az Anna Grand Hotel dísztermében Szirtes Edina Mókus és Fekete János előadásában. Népmesével kapcsolatos játékok, Szélkiáltó koncert és fordítással összefüggő játékos foglalkozás várja az érdeklődőket hétfőn. 
A programsorozat zárásaként november 13-án, kedden este Falcsik Mari Quasimodo-emlékdíjas költő és Térey János Quasimodo-különdíjas író mutatkozik be a közönségnek.
Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává, mert 1844-ben ezen a napon vált hivatalos nyelvvé a magyar.
A minap Füreden sétálgattam a késő őszi bágyadt napsütésben: ott olvastam egy emléktáblán ezen szép sorokat Czuczor Gergely tollából. 
„Lelked szép erejét a sors hullámai edzik: 
E tó testednek nyújt üde életerőt.”

A költő-nyelvújító 1844-ben itt gyógyíttatta magát. Ez az epigrammája száz évig, egészen a második világháborúig állt az akkor még fából épült fürdőház bejáratán.Megosztás