Vagyont érő búcsúlevél

Hatalmas összegért talált gazdára Baudelaire búcsúlevele. A levelet a költő 1845. június 30-án, huszonnégy évesen írta szerelmének, a prostituált Jeanne Duvalnak címezve, és még aznap megkísérelte megölni magát.

Kép forrása

A fiatal Baudelaire 1841-ben, nevelőapja halála után hosszabb keleti utazásra indult. Hazatérése után ismerkedett meg a nagyvilági, fél-prostituált, mulatt színésznővel, Jeanne Duvallal, aki számtalan versének múzsája lett. 
Az öngyilkossági kísérlet oka egyébként a kilátásba került nyomor. A költő ugyanis ekkorra elherdálta az örökségét, emiatt pénzügyi problémákkal küzdött. 
„Mire ezt megkapod, én már halott leszek. Megölöm magam, mert nem tudok tovább élni, vagy elviselni a terhét annak, hogy reggel újra felkelek” – írta a búcsúlevélben, amelyért most – irónikus módon – kétszázharmincnégyezer eurót, azaz nagyjából hetvenhatmillió forintot fizettek el árverésen. Ez az összeg egyébként jó háromszorosa annak, amennyire eredetileg becsülték.
A történethez tartozik, hogy az öngyilkossági kísérlet nem sikerült. A költőnek nem lett komoly baja, és öngyilkossági kísérlete után további huszonkét évig élt, mindannyiunk szerencséjére, hiszen ezekben az években írta lenyűgöző verseit, illetve inspirálta alkotásra fiatal barátját Rimbaud-t.
Baudelaire a későbbiekben fiatal költők és irodalmárok művészi példaadója lett, a modern költészet legnagyobbjaként tekintenek rá.
A költő végül 1867-ben szifiliszben halt meg.