Okos Kettős szerepben

Nagyon okos kémregény – röviden így lehet jellemezni és ajánlani az egykori kém, John le Carré Kettős szerepben című kötetét. A történet újkiadásban jelent meg a közelmúltban.
Mindig jelentős izgalom és várakozás kíséri a kémből lett író, John le Carré regényeit. Óriási népszerűségre tett szert rövid idő alatt például az Egy tökéletes kém, vagy a Titkos zarándok című kötete is. A hírszerzés veteránja ráadásul kifogyhatatlan a történetekből, továbbá egy korábbi izgalmas kémsztorija nemrégiben új kiadásban ismét felkerült a magyar könyvesboltok polcaira.

Kép forrása

A Kettős szerepben címet viselő regény egy igazi klasszikus, sőt a kritikusok szerint John le Carré egyik legjobbja. Az olvasót elképesztő ügyességgel vezeti ugyanis be a nemzetközi kémkedés bonyolult háttérvilágába, és példátlan részletességgel mutatja be annak működését. John Grisham, amerikai regényíró – a Ha ölni kell, a Cég, vagy a Pelikán ügyirat szerzője – szerint a Kettős szerepben nagyon okos regény, a története zseniális. „Ahogy le Carré kifejezi magát, a párbeszédei és a szereplők bemutatása minden egyes alkalommal arra ösztönöz, hogy jobb író legyek” – tette hozzá.
A magasztos szavakat alá is támasztja, hogy a kötet a megjelenését követően elnyerte a rangos Edgar-díjat, 1984-ben filmet forgattak belőle George Roy Hill rendezésében, idén pedig Park Chan-wook sorozatot is készített belőle az AMC csatornának, olyan neves színészekkel, mint Michael Shannon, Florence Pugh vagy Alexander Skarsgård.
A történetben Charlie, a húszas éveiben járó feltörekvő angol színésznő Míkonosz szigetén találkozik a jóképű Joseph-fel. Látszólag különleges, szenvedélyes kapcsolat szövődik köztük, a nő viszont egyáltalán nem is sejti, hogy a férfi az izraeli titkosszolgálat tisztje. Sőt egy életveszélyes küldetésre próbálja őt beszervezni. Charlie hamarosan így a „valóság színházának” a csapdában találja magát. Célpontja egy palesztin terrorista lesz, aki Európában élő zsidókat akar felrobbantani. Az egyetlen kérdés mindezek után, hogy Charlie vajon képes eljátszani élete legveszélyesebb szerepét?