Kalapács alatt a Tüskevár

A kikiáltási ár többszöröséért, huszonegy és fél millió forintért kelt el Fekete István: Tüskevár című regényének eredeti, tintával írt kézirata a Múzeum Antikvárium árverésén.
  

Kép forrása
  
Fekete István 1957-ben kiadott legendás ifjúsági regényének kéziratát kétmillió forintért hirdették meg, de az aukció során végül az eredeti ár többszörösét vásárolta meg egy magánember. 
Az aranyfestékkel, vászonkötéssel ellátott szöveget az író 1956. június 29-én kezdte írni. Ahogy az eredeti kézirat első oldalán olvasható, a regény Matula iskolája címmel jelent volna meg, de a címet az író áthúzta és a ma ismert címre írta át. A szöveg négyszáznyolc sűrűn teleírt A/4-es oldal. A kéziratot Fekete István is nagy becsben tartotta, valószínűleg ő maga, sajátkezűleg kötötte be – mondta el a sajtónak Antal Károly, a Múzeum Antikvárium vezetője. Hozzá tette, a kézirat az író javításaival, teljesen tökéletes állapotban és hiánytalanul került árverésre. 
Az 1970-ben elhunyt író legnépszerűbb ifjúsági regényét, valamint annak folytatását a Téli berek című kötetet a Kis-Balatonnál írta. A nevelő szándékú történet két nyolcadikos fiú nyári vakációját írja le a Kis-Balaton környéki nádasban. A könyvből 1966-ban televíziós sorozat készült. A regény egyike volt Magyarország tizenkét legnépszerűbb könyvének a 2005-ös A Nagy Könyv szavazáson.  2011-ben Balogh György rendező és Gulyás Ákos operatőr elkészítették az 1966-os filmsorozat remake-jét
A Kis-Balaton élővilágát talán legérzékletesebben bemutató munkát az író hagyatékát gondozó férfi, Fekete István kilencvennégy éves unokaöccse adta be a Múzeum Antikvárium árverésére.