Nyolcvan éves a Hollóidő szerzője

MEGJELENT: 2018. október 17. | SZERZŐ: László T. András

Szilágyi István Kossuth- és József Attila-díjas erdélyi magyar írót, a nemzet művészét és a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját köszöntötték 80. születésnapja alkalmából.

Kép forrása
   
Szilágyi István azon kevés magyar írók egyike, akiknek sikerült másokkal össze nem téveszthető nyelvet alkotniuk – fogalmazott méltatásában Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke. Hozzáfűzte: könyvekben mérhető rövidsége ellenére – mindössze négy elbeszéléskötet és négy regény – beláthatatlan Szilágyi István neutroncsillagéhoz mérhető tömörségű és sűrűségű életművének súlya, jelentősége és fontossága.
Marosi Miklós, az MMA alelnöke köszöntésében a magyar irodalom élő klasszikusának nevezte Szilágyi Istvánt, akinek életművében, akárcsak a teremtett világban, minden mondatnak oka van és következménye lesz.
Prőhle Gergely, a PIM főigazgatója Arany János Nagyszalontán őrzött babérkoszorúinak egyikéből származó levéllel köszöntötte Szilágy Istvánt. Kiemelte: az irodalom nagyságainak születésnapi köszöntésével emlékeztetni tudjuk önmagunkat a régmúlt és a jelen magyar irodalmának egységére, függetlenül minden stiláris és politikai nézetkülönbségtől – írta a Magyar Távirati Iroda tudósítója. 
A Kő hull apadó kútba, az Agancsbozót és a Hollóidő nyolcvan éves szerzője, aki gyermekkora meghatározó részét a szilágysági Zilahon töltötte, Ady Endre Zilahi ember nótája és Krisztus-kereszt az erdőn című versét olvasta fel a közönségnek. Szilágyi István műveiből, interjúiból Kubik Anna színművész olvasott fel részleteket az ünnepségen.
Az író munkásságáért több rangos kitüntetést, 1990-ben József Attila-díjat, 1992-ben Ady Endre-díjat, 1995-ben Déry Tibor-jutalmat vehetett át, 1999-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki. 2001-ben kapta meg a Kossuth-díjat, 2003-ban Márai Sándor-, 2008-ban Arany János-, 2009-ben Alföld-díjjal, 2011-ben az Erdélyi Magyar Irodalomért Alapítvány Életműdíjával jutalmazták. 2014-ben lett a nemzet művésze, 2017-ben Prima Díjjal tüntették ki.
 

Megosztás

Egypercesek

Kódexek a neten

Kódexek a neten

Digitálisan is elérhetők az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár kódextöredékei

Virtuális Frankenstein-fiú

Mutasd a profilod, meg nem mondom, ki vagy

Tinik Szobabiciklivel

Tinédzserek forgatnak filmet Stephen King Stationary Bike című novellájából

Kifutóra a vasfüggöny mögül

Három év után új könyvvel jelentkezett a népszerű szerző

Tudta Ön, hogy a múlt disztópiájában él?

Tömegkultúráról és annak szubkulturális gyökereiről, élvhajhászásról és össznépi tébolyról