És Szabó Ervinnel mi a helyzet?

Az olvasás éjszakája alkalmából tartott izgalmas beszélgetéseket szombaton a Budavári Polgári Szalon, illetve a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége. A rendezvény egyik meghívottja volt Szakács Árpád, a Mediaworks főszerkesztője, aki tavaly indította az azóta nagy port kavart Kinek a kulturális diktatúrája? című cikksorozatát. A rendezvényen természetesen a vihart kiváltó publicistáé lett a főszerep. 

Kép forrása

Szakács talán legfontosabb gondolata az volt, hogy nem kell félni a közösségen belüli vitáktól, és igenis meg kell mondani, ha valami nekünk nem tetszik. Ugyanakkor leszögezte, semmiféle megrendelő nem áll a sorozat mögött. Ebben az értelemben ő magányos harcos. Úgy fogalmazott, csak nevetni tud azokon, akik szerint ő megbízásra írja a cikkeit. 
A kezdetekkel kapcsolatban elmondta, hogy egy Népszava-cikk hatására ragadott tollat. Abban ugyanis arról a dilemmáról olvasott, együttműködhet-e a kormánykritikus értelmiség, elfogadhat-e állami pénzt a mostani kormány alatt. „Mi az, hogy el kell-e nektek fogadni? Hát ebből éltek” – háborgott Szakács, majd nekiállt feldolgozni a hatalmas összefüggésrendszert. 
És, hogy honnan a tényanyag? Nos, „nyilvános adatbázisokból dolgozom, a legjobb segítőm a Google” – mondta a szerző, de azért hozzá tette, hogy kormányzati berkekből is gyűjt információkat, hall ezt-azt a felszín alatti mozgolódásról. És éppen egy ilyen bennfentes információ az is, amely tagadja, a pletykát, amely szerint a miniszterelnök leállíttatta volna vagy le akarná állítani a cikksorozatot. Ellenkezőleg: mindenki nagyon tanulságosnak tartja, s így várhatóan még nagyon sokáig írni fogja – ígérte.
A szerző szokása szerint, szavaiból most sem hiányzott a meghökkentő elem. Úgy fogalmazott: „Azt tartanám az első puskalövésnek, ha a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár neve végre megváltozna.”

Ezzel összefüggésben Deutsch Tamást bírálta, aki péntek este ostorozta a Hír TV-ben a Marx-megemlékezésen beszédet mondó Jean-Claude Junckert.

„Vissza fogok kérdezni, hogy és Szabó Ervinnel mi a helyzet? Hiszen a kommunizmust ő hozta be. Azért a könyvtárhálón keresztül, mert az volt a korabeli internet. Dehogy akarta ő a népet művelni” – fogalmazott  Szakács, aki már korábban is felvetette, hogy a könyvtár nevét meg kellene változtatni.  
És, hogy mit gondolnak erről a könyvtárosok, könyvtárhasználók? 
Kérjük, kommentben mondják el!