Örökké küldetésen

Ismét annyi kalandot és meglepetést tartogat Valerio Evangelisti történelmi leckéje, hogy a legfásultabb olvasót is képes felrázni, találgatásra bírni. Persze a végkifejletet úgysem lehet előre sejteni… Az Örökké élj, inkvizítor című kötettel folytatódik az olasz író Eymerich-ciklusa.

Kép forrása

Európa egyik legismertebb sci-fi írója, legnépszerűbb sorozatának pedig három kötete is elérhető magyarul. Valerio Evangelisti Nicholas Eymerich-ciklusa nemcsak Olaszországban, hanem jó pár országban lett bestseller – írtuk a legutóbb az Indulj, inkvizítor című nyitókötet ajánlójában.
Az idősíkokon át zajló első történetet pedig az Örökké élj, inkvizítor című sci-fi regény követi. Természetesen ezúttal sem egyszerűen egy időpontban.
Főhősünk persze nem is lehetne más, mint Nicolas Eymerich, Aragónia főinkvizítora, aki természetesen újra különös küldetést teljesít. A történet 1365-ben kezdődik, amikor is száműzetését tölti Avignonban Nicolas Eymerich. V. Orbán pápa azonban különös küldetést bíz rá: fel kell kutatnia egy száz éve rejtőzködő eretnek szektát. 
A főinkvizítora csapatával vág neki a feladatnak, az út során különös lényegbe botlanak, a gyülekezet búvóhelye felé közeledve pedig a barátságos vidékre sötét titkok homálya borul.
A küldetés résztvevői azt próbálják kideríteni, hogy vajon hogyan maradhatott fenn ennyi időn át egy ilyen nyíltan tevékenykedő eretnek szekta, és mi módon csúfolhatja meg látványosan a Teremtést. 
A szálak kibogozása közben, természetesen Valerio Evangelistitől megszokottan, a történet igen messzire vezet. Így a náci emberkísérletektől kezdve a Ceauşescut megbuktató román forradalmon át a guatemalai nyomornegyedekig és a londoni skinheadek világáig…