A műhely és titkai ránk várnak

Műhelytitkok címmel, saját bevallása szerint is rendhagyó kalauzt szerkesztett, írt Sarkadi Nagy Emese, kutató, a Keresztény Múzeum középkori magyarországi, német és osztrák tartományokból származó műalkotásainak gyűjteményeiről. A könyv egyfajta, elemző, szakmai és mégis a széles tömegek számára ismeretterjesztő változata annak, ahogy az esztergomi múzeum bepillantást enged európai szintű kollekciójába.

Kép forrása

A rendkívül elegáns, album formátumú, tekintélyes súllyal bíró kötetben, a katalógusok rendszere alapján tematikákra bontva találjuk meg az eredeti gyűjteményből a könyvbe átemelt anyagot. Így a művészettörténeti kutatások szempontjai, módszerei alapján olvashatunk a műtárgyak hiteles bemutatásáról, leírásáról, az ikonográfiáról, a stíluskritikáról, a természettudományos vizsgálatokról és a művek történeti elemzéseiről is. 
A kötet bevezetőjében többek között ezt olvassuk: „A Műhelytitkok vonatkoznak a művészettörténész kutatóműhelyének titkaira, a kulisszák mögött folyó munka módszereinek, kihívásainak, szépségeinek és buktatóinak rejtelmeire. De gondoltunk a címadáskor a középkori festő- és szobrászműhelyek kevéssé ismert gyakorlatára, munkamódszereire és a munkaszervezés kérdéseire is, amelyekhez éppen a műtárgyak vizsgálata és megismerése révén juthatunk közelebb.” 
A valóban kivételes adottságú, nagy méretű, szépen kivitelezett kiadványban az illusztrációknál Mudrák Attila fotográfus műtárgyfotóiban gyönyörködhetünk, ami egy olyan plusz adalék ehhez a hatalmas ismeretanyaghoz, mely, ha nem is adja vissza a Keresztény Múzeumban való látogatás teljes élményét, de a rész és egész misztikus és legendás viszonylatára utalva, megcsillantja a páratlan egyházművészeti gyűjtemény csodálatos kincseit.