A könyvhalmozó

Különös fegyelmi ügy borzolja a hazai büntetésvégrehajtásban dolgozók kedélyeit. Az előzetes letartóztatásban lévő baloldali politikus, Czeglédy Csaba túlzásba vitte az olvasást, s ezért „fegyelmi fenyítésként” egy hónapra eltiltották a börtönprogramokon való részvételtől. 

Kép forrása

A sajtó birtokába került fegyelmi határozatból az derül ki, hogy a letartóztatott megsértette a zárka- és körletrendet, mivel túl sok könyv volt a cellájában. Igaz, az olvasmányok semmi illegálisat nem tartalmaztak, de Czeglédy Csaba az engedélyezett mennyiségen felül – ami nem derül ki, pontosan milyen darabszámot jelent – negyvenhét könyvet „halmozott fel” cellájában. Holott a szabályzat szerint a fogva tartottnak „kerülnie kell a felhalmozást”. 
A hírből egyébként nem derül ki, hogy Ceglédy a saját könyveivel vette körül magát, vagy esetleg a börtönkönyvtárból hordta zárkájába a köteteket. 
Mindenesetre a könyvhalmozás bűnébe esett politikus fegyelemsértést követett el a bv-intézet házirendjének megszegésével, amiért – mint fentebb írtuk – eltiltották a börtönprogramoktól. 
A határozat ellen jogorvoslatnak helye nincs, s a további bűnelkövetés megakadályozása végett Czeglédy egyik ügyvédje a múlt héten két nagy szatyornyi könyvet hozott el tőle.