Újabb kerítéskiállítás

Két esztendős hagyománya az írószövetségnek, hogy Bajza utcai székháza körül eseménykerítést teremt. Az 1956-os és az Arany János-kiállítás után most újabb kültéri tárlatot nyílt a Magyar Írószövetség. Ezúttal az idén februárban első ízben megrendezett Magyar Széppróza Napja emlékezetes pillanatiból válogattak az alkotók írásban és képekben.

Kép forrása

Mint arról lapunk is beszámolt, a Magyar Írószövetség kezdeményezésére – és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával – 2018-ban első ízben rendezhettük meg Kárpát-medence szerte a Magyar Széppróza Napját, Jókai Mór február 18-i születésnapjához kapcsolódóan. 
Előzetesen volt vita arról, hogy miért éppen a nagy mesélő, de végül is nagyon nem vitatható a döntés. Jókai életműve mai napig a magyar irodalom egyik legnagyobb, megkerülhetetlen teljesítménye, regényíróként is máig megőrizte jelentőségét a nemzeti irodalomban, s az sem kérdés, hogy milyen nagy mértékben járul hozzá történelmi önismeretünkhöz és identitásunk megőrzéséhez. 
Érdekesség, hogy korábban a Magyar Írószövetség kezdeményezésére jött létre a Magyar Költészet Napja, amelyet 1964. április 11-én megünnepelt első alkalommal az ország. Azóta az ünnep nyilvánvalóan hozzájárult a magyar verskultúra fejlődéséhez, a költészet társadalmi megbecsüléséhez. Ugyancsak a Magyar Írószövetség kezdeményezte a Magyar Dráma Napját, amelyet 1984 óta szeptember 21-én, Az ember tragédiája ősbemutatójának évfordulóján ünnepelünk és amely persze ugyancsak hatással van a magyar drámairodalomra. 
Könnyen lehet, hogy hasonlóan kellemes következményei lesznek a Magyar Széppróza Napjának, ha valóban hagyománnyá válik. 
Az első rendezvénysorozat remekül sikerült. Február 12-től február 23-ig határon innen és túl nyolcvanegy településen százötvenkettő kortárs prózaíró és irodalomtörténész, valamint közel százharminc közreműködő (színművész, zenész, tanár, könyvtáros, író) szereplésével hatvanhárom irodalmi-kulturális szervezet és könyvtár több mint százötven rendezvényével (könyvbemutató, író–olvasó találkozó, rendhagyó irodalomóra, ünnepi megemlékezés, irodalmi séta, talk-show, gála) köszöntötte az ország a magyar szépirodalmat.
Csak így tovább! 
S, ha valaki a Bajza utcában jár, a kerítéstárlatot nézegetve maga is inspirációt meríthet a következő irodalmi ünnephez…