Könyvvásár Frankfurtban

A héten rendezik a hetvenedik Frankfurti Könyvvásárt, amelynek megnyitójánn elhangzott, hogy a világ legnagyobb könyvszakmai találkozója egyidős az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatával.

Kép forrása

Idén azonban a könyvvásár erőteljes politikai felhangot kapott. Szokatlan, és megmosolyogtató gondolatokkal nyitotta meg a vásárt a rendezvény díszvendége, Chimamanda Ngozi Adichie Amerikában és Nigériában élő nigériai író, aki az Americanah című regényével vált világhírűvé. Szavai szerint most, amikor „a világ leghatalmasabb országa a sötétségbe süllyed”, bátorságot kell meríteni a történetek elmeséléséhez és a dolgok kimondásához, így azt is ki kell mondani, hogy „a gazdasági fölény nem jelent erkölcsi fölényt”. A feminista szerző az Amerikában és Nigériában tapasztalt politikai folyamatokról szólva kiemelte: „itt az ideje, hogy a férfiak olvassanak könyveket nőktől”. 
Az ötnapos vásáron egyébként a néger feminista harcostól függetlenül mintegy száztíz országból nagyjából hétezerötszáz kiállító vesz részt. A vásár az első három szakmai nap után irodalmi fesztivállá alakul át. A szervezők a tavalyihoz hasonlóan nagyjából háromszázezer vendégre számítanak. Több ezer felolvasást, konferenciát, író-olvasó találkozót szerveztek nekik. 
A díszvendég Grúzia, amely Mamuka Bahtadze kormányfő szavai szerint „a költészet hazája”. Ezt jelzi az is, hogy a grúz államiság alapdokumentumait is „versbe szedve” alkották meg – emlékeztetett a miniszterelnök.