Emberi gyarlóságok kifejeződése

MEGJELENT: 2018. október 4. | SZERZŐ: Gábor Bálint

Elképesztő mennyiségű Einstein-idézet Einstein-történet kering a neten, kiagyalóik, megosztóik, továbbküldőik pedig nyilván mind-mind igazolva érzik magukat e szövegrészletek nyomán. Legbosszantóbb, amikor végtelenül primitív és ostoba mondatokat, párbeszédeket kötnek a huszadik század talán legnagyobb elméjéhez, mint például az a beszélgetésnek álcázott zagyvaság, amelyben a fiatal Einstein frappánsnak gondolt bárgyúsággal igazolja isten létét. 

Kép forrása

Valójában Einstein sommás tagadással tekintett a vallásra, meglehetősen szilárd és kerekded véleménye volt a keresztény hagyományról.  
A Nobel-díjas fizikus 1954. január 3-án, egy évvel halála előtt írt egy levelet, Erik Gutkind filozófusnak, miután elolvasta a tudós Choose Life: The Biblical Call to Revolt (Válaszd az életet: a bibliai felszólítás a lázadásra) című könyvét. 
A német nyelvű levélben Einstein egyebek mellett így ír: „Az Isten szó számomra nem más, mint az emberi gyarlóságok kifejeződése és terméke, a Biblia pedig kétségkívül tiszteletre méltó, ám mégis primitív legendák gyűjteménye, amelyek emellett meglehetősen gyerekesek is. Legyen az bármily kifinomult is, semmilyen magyarázat sem tud meggyőzni ennek ellenkezőjéről”.
A levél most azért került ismét nyilvánosságra, mert tulajdonosa, – aki 2008-ban négyszáznégyezer dollárért vásárolt meg egy londoni aukción – megbízta a Christie's aukciósházat az értékesítéssel. Az árverés előzetes értékbecslése szerint most egy-, másfélmillió dollárt is megadhatnak a kéziratért.
A kéziratot december 4-én New Yorkban árverezik el, ahol november 30-ikától a nagyközönség is láthatja egy kiállításon. 
Megosztás