Öt másodperc kell, hogy boldog légy

Mel Robbins egy rendkívül sikeres nő. Könnyű neki, kiemelkedő tehetsége van a manapság többet átkozott, mint áldott motivációs trénerkedéshez. 2017-es 5 másodperces szabály című könyvéről persze ugyanúgy állíthatnánk, hogy „kamu az egész, csak hablaty a szerző bevételtortáján”, de mindenesetre először ismerkedjünk meg a könyvvel, mielőtt felgyújtanánk. Már ha...

Kép forrása

Az 5 másodperces szabály egy jól felépített kötet, de szerintem az ilyenekhez hasonlóan mégis csak egy tesztkönyv. Teszt, mérés, szondáztatás arra vonatkozóan, hogy aki ezt komolyan veszi, az beárazható, de hívtuk már ezt hiszékenynek is Móka Miki idején. 
Ugyanakkor mégis van Mel Robbinsnak tehetsége és hát ő is csak sikeresen és gazdagon akar megélni, olyan melóból, amit baromira élvez, mert sikert hoz és gazdaggá teheti. Remélem, nem veszem el most a kenyere javát azzal, ha elárulom a kedves olvasónak, hogy mi is az az öt másodperces szabály, mert bár természetesen végigrágtam magam a könyvön, de alapos megfigyelőnek kellett lennem ahhoz, hogy a sok ábra, fotó, matricaszerűen az oldalakra kollázsolt jelecske, nyíl, szmájli és egyéb optikai csalódást és szuggesztív kábulatot okozó látványtuning mellett észrevegyem a mondandó magvát. Nos, akkor íme, ez az öt másodperces szabály, mely Mel Robbins nagy találmánya, amitől szerinte – vagyis kötetében leírták szerint – minden, de minden megváltozik. Amikor azt tapasztaljuk, hogy nem teszünk meg valamit sikeres életünk érdekében és inkább henyélünk, akkor azonnal kezdjük meg a visszaszámlálást, mégpedig öttől, ahogy a rakéták kilövésénél szokás, majd zérónál, akárcsak a rakéták, lőjünk ki, és tegyük meg azt a lépést, ami előre viszi a siker felé életünket. Robbins jó érzékkel a reggeli felkeléssel példálódzik és a hírhedt szundi-gomb lenyomását említi, mint a siker gátját, és azt javasolja, hogy amikor lenyomnánk az ébresztőóra szundi-gombját, akkor ne tegyük, hanem számoljunk el öttől visszafele és zérónál – Zsupsz! – ki az ágyból! 
Ugye milyen egyszerű? 
Innen pedig már nincs megállás, nem lesz akadály a személyiségfejlődési és magánéleti problémák, a banki hiteltartozás törlesztése, a karrierépítés megoldásában, elég csak Robbins öt másodperces szabályát alkalmazni és everything will be alright. Tonight.