Off

MEGJELENT: 2018. szeptember 7., péntek | SZERZŐ: Gönczi László

A túlzott mobil -és internethasználatnak számos negatív mellékhatása van, többek között az embereknek egyre kevesebb „élő” kapcsolatuk van. Ahogy azt egy korábbi cikkünkben írtuk, a „digitális mérgezés” mára népbetegséggé vált. Napjainkban a mobiltelefon, a számítógép, a tablet szinte elválaszthatatlan része életünknek. A statisztikák szerint naponta átlagosan kétezerötszázszor nyomunk meg valamit a telefonunkon, és összességében több időt töltünk online, mint alvással. 

Kép forrása

Nem csoda, hogy sorra jenek meg a leszokást segítő könyvek, melyek igyekeznek a technológia labirintusából „kivezetni” az embereket egy egészségesebb életszemlélethez. Ebben kíván segíteni Tanya Goodin amerikai író és előadó is, aki digitális konzulensként dolgozik különféle cégeknek. Munkája, hogy felhívja a figyelmet az eltúlzott digitális tartalomfogyasztás veszélyeire és segítséget nyújtson azok számára, akik a technológia rabszolgáivá váltak.
Könyve, az Off – Digitális elvonókúra a teljesebb életért azonban nem arról szól, hogy dobjuk a kukába a gépeinket, és térjünk vissza egy technológiamentes életvitelhez, hogy mindenestül otthagyjuk az online világot, hanem hogy tanuljunk meg egészségesen együtt élni a technológiával, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, melynek révén, kevesebb és tudatosabb digitális jelenléttel boldogabbak lehetünk. A téma szakértőjének kis könyvecskéje abban kíván segíteni, hogy le tudjuk győzni a technológia-függőségünket. Ehhez kínál néhány gyakorlati trükköt és jó tanácsot a szerző, amelyeket saját tapasztalata alapján szedett csokorba. 
Az Állítsd fel a határokat! című részből megtanulhatjuk, hogyan szabjunk idő és hely tekintetében egyaránt egyszerű és használható korlátokat, majd az Ugorj fejest! című fejezet olyan tevékenységeket mutat be, melyek pihentetik agyunkat és segítenek újraépíteni a koncentrálóképességet. A Vissza a természetbe című rész ösztönöz arra, hogy mozduljunk ki, vagy legalábbis el a képernyők elől, és fedezzük fel a természet gyógyító erejét, az Akadj le az értesítésekről! című fejezet pedig azt vizsgálja, hogy milyen módokon tud az online világ visszarántani minket, amikor offline akarunk maradni, és hogyan lehet mégis ellenállni a kísértésnek. A Válaszd az analógot! című rész bemutat néhány képernyőmentes elfoglaltságot, a Kapcsolódj újra! című zárófejezet pedig arra inspirál, hogyan váljunk le a felszínes online kapcsolatokról, és erősítsük a való életben meglévőket. 
A kiadvány szülők számára kifejezetten ajánlott, ám remek olvasnivaló az „Y” „Z” és „Alfa” generáció számára is.



Megosztás