Légió mindhalálig

MEGJELENT: 2018. szeptember 7., péntek | SZERZŐ: Gábor Bálint

Örömteli idők járnak a Rejtő-rajongókra: a közelmúltban megjelent egy komoly Rejtő-monográfia, majd még egy, aztán a Tatjána, később a Konzílium az őserdőben és a Vanek úr Párisban. Most újabb ritka eseményt élvezhetnek az olvasók. Ismeretlen kéziratot ásott elő és rendezett sajtó alá a Szépmíves kiadó. 

Kép forrása

A Légió mindhalálig kisebb darabok vegyes gyűjteménye. A kötet összeállítója, Kiss Ferenc így nyilatkozott a munkáról: „A Petőfi Irodalmi Múzeum négyládányi Rejtő-hagyatékában találtam rá erre a sokat emlegetett, de nyomtatásban soha le nem közölt Légió mindhalálig című bohózatra. Sajnos a gépirat közepéről hiányzott egy lap, és a vége is hibádzott. Valakinek ki kellett egészíteni ezt a csonkán is zseniális bohózatot. De kinek? Tudomásom volt róla, hogy valamikor a kilencvenes évek derekán Vásárhelyi Lajos barátom kipótolt néhány hiányos Rejtő-tréfát, így hát őt kértem fel a Légió mindhalálig kiegészítésére. Azonban a barátom elegánsan kitért a felkérés elől. Mit volt mit tenni? Nekiálltam, és a legjobb tudásom szerint én egészítettem ki a szöveget. A slusszpoént a Légió másik változatából, a Kantin a légióban kezdetűből emeltem át. A meglévő részeket egy kicsit át-, illetve összecsiszoltam."
Tegyük hozzá, hogy a pótszerzővé előlépett szerkesztő a kiegészítéseket természetesen jelölte a szövegben, és tegyük hozzá azt is, hogy az új Rejtő-kötet – állítólag – igazi csemegéket is kínál az érdeklődőknek. Megosztás