Olvasható plakátok

Virtuális könyvespolcokkal pakolják tele az összes moszkvai metróállomást, és a szerelvények valamennyi kocsiját az év végéig. Legalább is ezt tervezi a moszkvai földalatti vasúthálózat, amelynek egyébként nem ez az első olvasásnépszerűsítő programja. 

Kép forrása


A dolog tavaly kezdődött, amikor elindították az Élő eszmecsere névre elkeresztelt programot. Ennek lényege az volt, hogy az utasok az állomásokon elhelyezett állványokon hagyhatták, illetve hagyhatják elolvasott könyveiket, ahonnan mások elvihetik azokat. Az első ilyen polcokat 2017-ben a városközponti Puskinszkaja és Tverszkaja metróállomáson helyezték el. Most már tizenhárom ponton lehet köteteket elhelyezni és felvenni.
Roman Latipov, a moszkvai földalatti vasúthálózat igazgatóhelyettese a mostani kezdeményezéssel kapcsolatban elmondta, hogy a Könyvek a metróban-projekt megvalósítása a Rasszkazovka állomáson kezdődött, amelynek designja egy könyvtárra emlékeztet.
Hozzátette, hogy tavaly az újonnan megnyílt moszkvai központi vasúti körgyűrű szerelvényein helyeztek el harminc plakátot, amelyek olvasáshoz segítik az utasokat. Az olvasni vágyók egy okostelefon-alkalmazás segítségével és könyvespolcot ábrázoló plakátokon található QR-kódok beolvasásával juthatnak hozzá ingyenesen az orosz és a világirodalom remekeihez, többek között Alekszandr Puskin, Lev Tolsztoj, Marina Cvetajeva, Mark Twain, Jack London, George Sand és más neves szerzők műveihez.
A kezdeti kísérlet sikerén felbuzdulva a szolgáltatás kiszélesítése mellett döntöttek. Az igazgatóhelyettes szavai szerint ennek segítségével „lehetővé teszik az utasok számára, hogy irodalmi művek olvasásával rövidítsék le az utazással töltött időt”.