Már kapható a képregény-katalógus

MEGJELENT: 2018. szeptember 14. | SZERZŐ: Gábor Bálint

Mint arról beszámoltunk, különleges kiállításnak adott otthont a nyáron az Országos Széchényi Könyvtár A Kép-regény-történet – A kilencedik művészet ikonjai Magyarországon című tárlat anyagából most kötet is készült, amely a jelentősebb könyvesboltokban is beszerezhető. 

Kép forrása

Az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Képregény Szövetség közös kiállítása a hazai képregény történetének két korszakát mutatta be. A kiállítás anyagaiból válogató könyvkatalógus a magyar képregény aranykorát jelentő, irodalmi klasszikusokat feldolgozó, korai, adaptációs képregényektől jut el a kortárs rajzolók munkáiig. Ahogy a kiadványban olvasható, a katalógus képanyaga hűen tükrözi a szemléletbéli változást, amely a képregények megítélésében zajlott az elmúlt évtizedekben. Az említett korszakok eltérő képregényeszméjének reprezentálásán túl a katalógus kitekint a magyarországi képregény kezdeteire, valamint az adaptációs képregény-hagyomány továbbélésére.
A kötet alapjául szolgáló tárlat a hazai jellegzetességek mellett a képregényeket ihlető irodalmi műveket is bemutatta, így izgalmas összképet kaphatunk e két, látszólag egymástól távol eső művészeti ág viszonyáról. A válogatás a képregénytörténeti ritkaságok mellett ízelítőt ad több mint harminc kortárs magyar művész munkáiból, így a képregény magyar fejlődéstörténete mellett átfogó képet alkothatunk a kilencedik művészeti mai helyzetéről is.




Megosztás