Kipakolták az ELTE könyvtárát

Faltól falig ellepték az emberek az ELTE Ferenciek Terén található Egyetemi Könyvtár és Levéltárát, az intézmény ugyanis ingyen elvihetővé tett többezer leltárba nem vett, leselejtezett kötetet. Az esemény egyébként annyi embert megmozgatott, hogy még a 444.hu is beszámolt a jelenségről.

Kép forrása

Hétfő reggel 9-kor kinyitotta kapuját az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár, hogy beengedje a kint fagyoskodó tömegeket, akik ingyen könyvekért álltak sorba. A minden évben megrendezésre kerülő padlássöprés jellegű kiárusítás rengeteg embert megmozgatott. Egyetemi hallgatók és könyvkedvelők százai sorakoztak fel, hogy találjanak maguknak valamilyen különlegességet, vagy számukra az ingyennél komolyabb értékkel bíró olvasnivalót. Ahogy azt a könyvtár facebook oldala jelezte is, az eredetileg három napos esemény szinte még soha nem tartott addig, így valószínűleg azok, akik szerdán terveztek menni, valószínűleg már nem fognak nagy kincsekre lelni. Tavaly ilyenkor már másfél nap alatt elkapkodtak mindent, amit találtak az érdeklődők, és ez a reggeli sorokból következtetve, idén sem lesz másként. Többen egyébként a nagy mennyiségre is felkészülve, bőrönddel, vagy nagy kék IKEA-s szatyrokkal érkeztek a helyszínre, amik azután nem is maradtak üresen. 
És hogy ez miért érdekes? Nos, azért, mert azért a könyvek túlnyomó többsége valószínűleg nem cserélt volna gazdát, ha nem ingyen lenne. A mennyiség messze dominálta a minőséget, ugyanis rengeteg román, orosz és német nyelvű, mára már elavultnak mondható szakkönyv sorakozott az asztalokon, amelyek talán azért önmaguktól nem másznák meg az olvasottsági sikerlistákat manapság. Nehéz megmondani, hogy az „ingyen a só is édes” elv, vagy az irodalmilag és szellemileg is mindenevő, szélespalettájú tudásszomját mindenképpen csillapítani akaró egyetemi hallgatói réteg a katalizátora ennek az eseménynek, de tény, hogy az 1972-es Politikai gazdaságtan és társai úgy fogytak az asztalokról, mintha Tolkien ezekbe rejtve írta volna meg a Gyűrűk Ura trilógia folytatását. 
Természetesen azért lehetett érdekes csemegékre is bukkanni a könyvek között. Akit például érdekel német nyelven a Marx és Engels összes, annak mindenképpen ajánlom, hogy nézzen be a Ferenciek tere 6-ba. De egyébként mindenki másnak is.