Cigányok útjai

MEGJELENT: 2018. szeptember 18. | SZERZŐ: ra

Izgalmas és tartalmas könyvbemutatóra hívja a kisebbségek, különösen a cigányság sorsa iránt érdeklődő közönséget a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. és a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány. A közelmúltban, a Méry Ratio Kiadó gondozásában megjelent A cigányság történetének atlasza – Térképezett roma történelem című kötet kapcsán érdekes beszélgetésre számíthatnak a résztvevők.

Kép forrása

A hiánypótló kiadvány szerzője Bereznay András, aki A cigányság történetének atlasza mellett egyebek között elkészítette Erdély történetének atlaszát is. A negyven éve Londonban élő térképész, történésznek a cigány múltat feldolgozó munkája ötvenkét térkép – és a hozzájuk tartozó magyarázószöveg – segítségével tárja elénk a romák történetét, kultúráját, sorsát. A kötet érdekessége, hogy a cigány múlt eseménytörténete mellett a roma kultúra, sőt a szociális közeg változásainak jelentősebb momentumait is bemutatja.
A történeti áttekintés mellett a rendezvény lehetőséget kínál arra is, hogy a cigányság jelenéről és felzárkózásának esélyeiről is beszélgessenek a részvevők, érdeklődők. A könyvbemutatóhoz kapcsolódó pódiumbeszélgetésen – a könyv szerzője, Bereznay András térképész történész mellett – részt vesz Balog Zoltán a rendezvény fővédnöke, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke, romaügyekért felelős miniszterelnöki biztos, Németh Zsolt az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, Langerné Victor Katalin a társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár. A könyvbemutató moderátora Rácz András a Könyvkultúra Magazin főszerkesztője.
A rendezvények közreműködik a Dromara roma zenekar, amely – bár előszeretettel játszik magyar népzenét és világzenei feldolgozásokat is – ez alkalommal autentikus cigány folklórmuzsikával idézi meg a roma kultúra sokszínű gazdagságát. 
Időpont: 2018. szeptember 18. kedd, 17:00 óra
Helyszín: Kódex Kulturális Központ, 1085 Budapest, József körút 63.
Kapcsolat, további információ: Baji Krisztina, baji.krisztina@kello.hu; 06-30-4586334


Kép forrása
Megosztás

Egypercesek

Pénteken adják át a jutalmakat

Pénteken adják át a jutalmakat

Tasnádi István, Hajdu Szabolcs és Závada Péter Szép Ernő-díjas

Mesék a magyar tájakról

A kötetek gyermekeknek szóló útikönyveként is használhatók

Egyetemre jár a nyugdíjas írónő

„Annyi mindent akartam itt tanulni, irodalmat, történelmet, politikai tudományt, zenét!”

Cigányok útjai

A cigányság történetének atlasza – Térképezett roma történelem

Finomra hangolt fityiszmutogatás

Tanulságos sztori, melynek a mában is léteznek permutációi