Finomra hangolt fityiszmutogatás

Az irodalmi életben oly emblematikus 1984-es évben lépett ki Patricia Highsmith írónő az álnév adta takarásból és vallotta meg ország-világ előtt, hogy valójában ő Claire Morgan, a leszbikus szerelmespár történetét regénybe fogalmazó szerző. Az 1952-es eredetit (mely akkor A só ára címet viselte) most még filmre is vitték, így minden adott volt Magyarországon is a kötet újrakiadásának, immár Carol címmel.

Kép forrása

Az 1921-es születésű amerikai írónő, Patricia Highsmith jól gondolkodott, amikor úgy döntött, inkognitóban jeleníti meg Carol és Therese, két nő szerelmének históriáját. Az 1950-es évek elején járunk ekkor, amikor még a Alan Ginsberg és Jack Kerouac beat írók, költők és Nabokov, a maga Lolitájával nem forgatták fel fenekestül az a második világháború után felnőttkorba érő nemzedék világát a szexuális előforradalomnak is nevezhető alkotásaikkal. Pedig hát, pedig hát,… sóhajthatnánk egy nagyot egy ókori pajzán jelenetekkel díszített ókori váza árnyékában. 
A Carol című regény mégsem klasszikus leszbikus szerelmi sztori, hanem egy útját, céljait kereső fiatal nő és egy, a házasságában és gyereknevelésben már kevés értelmet találó középkorú nő egymásra találásának története. A Therese áruházi eladó, Carol unott, depressziós családanya, ami a szenvedések kiindulópontként is remek lehetett volna bármely 20. századi irodalmi stílusapostol számára. Nem így lett, Claire Morgan, alias Patricia Highsmith, e két látszólag átlagos és halvány női sorsfonálra egy kirobbanó és mindvégig izzásban lévő forró drótot teker fel. Leszbikus románc, vadóc erotika, korabeli (?) közerkölcsnek finomra hangolt fityiszmutogatás, parádés jellemgrafittizés és katarzisközeli happy ending jellemzi a Carol remekbeszabott fejezeteit, történetvezetését. Tanulságos sztori, melynek, valljuk be, a mában is léteznek permutációi. Highsmith pedig, a később népszerű pszicho-thriller szerző ügyes kitérőt tett ebben a pikáns szcénában, mely rendkívül összetett magánélete, nőkhöz való már-már bigott ragaszkodása, alkoholhoz és egyéb szerekhez való kötődése okán is avatottságáról tanúskodik.