Bejárónőm: isten – Díjat érdemelt

MEGJELENT: 2018. szeptember 24. | SZERZŐ: Gábor Bálint

Varga László Edgár erdélyi költőnek ítélte idén a Csiki László-díjat a XI. Gyergyószárhegyi Írótáborban a Hargita megyei tanács. A megyei önkormányzathoz tartozó Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ által szervezett írótáborban kétévenként adják át a Csiki László-díjat fiatal erdélyi magyar írónak vagy költőnek.

Kép forrása

Csiki László sepsiszentgyörgyi költő, drámaíró, műfordító tíz éve hunyt el, a róla elnevezett irodalmi díjat néhai Kántor Lajos kolozsvári irodalomtörténész kezdeményezésére hozták létre – emlékeztetett rá Lövétei Lázár László, a Hargita Kiadóhivatal vezetője.
Az idei díjazott a tavaly megjelent második kötetéért, Bejárónőm: isten című verseskönyvéért kapta az elismerést. Az erdélyi Krónika kritika szerint: „Az, hogy a versek – melyek középpontjában, mint a cím is mutatja, a szerző által csak grétának becézett isten áll – istenkeresésnek vagy inkább istentagadásnak minősülnek, nem derült ki.”
Varga László Edgár 1985-ben született Margittán. Székelyhídon nőtt fel, majd biológia szakos egyetemi diplomát szerzett Kolozsváron. Tanulmányai befejeztével a sajtóban helyezkedett el, kilenc évig a Krónika című napilap munkatársa volt. Kolozsváron él és a marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztője.
Első kötete 2014-ben jelent meg Cseréptavasz címmel, és az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány debütdíját, valamint a Méhes György-debütdíjat nyerte el.
Megosztás