Börtönbe kerülhet Jean-Claude Arnault

Az ügyész három év börtönbüntetést kért Jean-Claude Arnault-ra, az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémián kirobbant bűnügy gyanúsítottjára.
Arnault a svéd kulturális élet egyik ismert alakja, Katarina Frostensonnak, a Svéd Akadémia tagjának a férje, aki üzletileg is kötődik a testülethez, ugyanis népszerű kulturális központja bőkezű támogatást kapott az irodalmi Nobel-díjat odaítélő testülettől. Azaz a felesége is részt vett a támogatásról szóló döntésben. De a jelen ügy nem erről szól. 


Kép forrása

Arnault-t a meeto-mozgalom csúcsán vette elő és vádolta meg néhány volt partnere azzal, hogy visszaélt helyzetével. Azóta némiképp tisztább lett a kép. Svéd lapértesülés szerint a férfi tizennyolc nővel szemben követett el szexuális túlkapásokat, de valójában csak egy nővel szemben lehet erőszakról beszélni, igaz, őt kétszer is szexre kényszerítette 2011-ben. Most emiatt felel a bíróság előtt. Az Arnault elleni korrupciós vádakat viszont bizonyíték hiányában ejtették. 
A büntetőper záróbeszédében Christina Voigt ügyész hároméves börtönbüntetést kért a vádlottra, és hangsúlyozta, hogy a francia állampolgárságú Arnault nem kerülhet szabadlábra, mert fennáll a veszélye, hogy elhagyja az országot. A bíróság helyt is adott az ügyész indítványának, így a vádlottat őrizetbe vették. 
Arnault persze tagadja, hogy szexuális erőszakot követett volna el vagy szexuálisan zaklatott volna bárkit. Több állítólagos áldozata azzal vádolja a befolyásos Svéd Akadémiát, hogy tudott a férfi viselt dolgairól, de „a hallgatás kultúráját” kényszerítette a svéd főváros értelmiségi köreire. Ami persze fából vaskarika, de ezt a politikaiag igen-igen korrekt gumicsontot hagyjuk meg a svédeknek. Legyen min rágódniuk irodalmi Nobel-díj jelöltek helyett.  Hiszen, mint arról korábban beszámoltunk, a botrány miatt a többen lemondtak, illetve kiléptek a Nobel-díj bizottságból, annyira, hogy idén nem is adnak át Nobel-díjat az irodalmi kategóriában.
Az ügy tárgyalása zárt ajtók mögött folyik a Stockholmi Kerületi Bíróságon és október 1-jére születhet ítélet.