Művészet és háború

Több mint négy évtizede várja látogatóit a Tokaji Írótábor, ahol írók, irodalmárok, irodalomkedvelők találkozhatnak, beszélgethetnek, illetve izgalmas előadásokon, koncerteken vehetnek részt. S persze – ha már Tokaj – a borkóstolást sem úszhatják meg.

Kép forrása

A Tokaji Írótábor évről évre más témát jár körbe. Idén – tekintettel a nagy háború befejeződésének századik évfordulójára – a témaválasztás az első világháború a magyar irodalomban és a művészetekben. Az idei rendezvény mottója egy Ady kötet címe lett: Halottak élén.
A világháborús irodalom alig-alig feltárt területe a magyar irodalomtörténetnek. A háborút követő tragédiák tükröződése a művészetben egyszerűen elnyomja a korábbi reflexiókat. Pedig tudjuk, hogy Ady Endre, Babits Mihály, Kassák Lajos, Krúdy Gyula, Molnár Ferenc, Móricz Zsigmond, Tersánszky Józsi Jenő és sokan mások erőteljes alkotásokkal reagáltak a szörnyű eseményekre. 
Az idei tábor a művészet és a háború kapcsolatát elemzi, egyrészt az egyéni sorsok, másrészt emberi egzisztenciális kérdések tekintetében, az irodalom, a művészetek szemszögéből.
Helyszíne Tokajban a Tokaji Ferenc Gimnázium és Kollégium lesz, időpontja 2018. augusztus 16 – 19. (csütörtök, péntek, szombat, vasárnap). 
Az érdeklődők jelentkezhet postai – 4220 Hajdúböszörmény, Deák Ferenc utca 2. – vagy elektronikus úton – tokaji.irotabor@gmail.com – Papp-Für Jánosnak, a Tokaji Írótábor titkárának nevére címzett levélben. 
Szóbeli felvilágosításra érdeklődésre a 06-30/814-3799 telefonszámon van lehetőség.
A jelentkezési űrlap innen letölthető.
A jelentkezési határidő augusztus 10.