Praktika-ügyelet a rend szolgálatában

Oly sok egyéb részlet mellett ma már külön filozófiát, életstílust jelent otthonunk, házunk, lakásunk, életterünk rendjének, illetve rendetlenségének volta is. Tisha Morris Rendterápia című kötetével sem tett mást, mint e két dolgot magyarázza és rakja helyre. Mert a rend és rendetlenség valahol édestestvérek. Én már csak tudom, hiszen baromi rendetlen vagyok.

Kép forrása

És mint minden rendetlen, magam is vallom, a világ hápogói ellenében, hogy a rendetlenség valójában egy olyan káosz, melynek okozója, létrehozója nagyon is ismeri annak belső logikáját, tehát az, mégiscsak egyfajta rend. A Rendterápia szerzője persze korántsem osztja álláspontomat és szépen sorjában tesz rendet a fejekben arról, hogy miként kell egy otthont rendben tartani. A szerzőről a kiadó elárulja, hogy nemcsak a – számunkra érthetetlen és befogadhatatlan – fengshui szakértője (bármit is jelentsen ez), illetve energetikai gyógyító, (ami ugyancsak bármit jelenthet), de olyan, a valósághoz közelebb álló szakmák képviselője is, mint a belsőépítészet. A kötetben ennek megfelelően bőséggel kapunk megalapozott és annak vagy még annak sem tűnő bölcsességeket, életvezetési tanácsokat arra nézvést, hogy – ha nem tudnánk – miként kell egy lakást, házat rendben tartani. 
Egy korábban írt recenzió is beugrott erről. Akkor egy újkori minimalista irányzat diktátorai például azt a tanácsot adták, hogy mindent csomagolja be a lakásodban, és amikor bármire szükséged van, akkor vedd ki ezekből a csomagokból, majd a végén döbbenj meg, hogy milyen sok minden maradt hosszú idő után is becsomagolva. Morris is így okoskodik: ketté kell választani lakásunkban a tárgyakat a feltétlenül és a rendkívül ritkán szükségesek két csoportjára. Könyve nem feltétlenül mindenki számára befogadható, de a könnyed fogyaszthatóságot szem előtt tartva írta meg. Fejezeteiben többek között felhívja a figyelmet az otthoni rend illetve a tárgyak életminőségre és személyiségre gyakorolt hatására, az üres terektől való félelemre, az „ez már sok holmi egy lakásban” szemléletre, az ego és a változás kapcsolatára, az emléktárgyakhoz való ragaszkodás lelkiségére és az egyes fölösleges tárgyak szétszortírozásának, praktikus raktározásának trükkjeire. Érzem, hogy a kötet nekem is szól, s ígérem, amint van fejlemény és rend, új, hasonló írással jelentkezem.
Addig is ki-ki gondolkozzon el, hogy a feltétlenül és a rendkívül ritkán szükségesek csoportjai közül, melyikbe tenné Tisha Morris könyvét!