Ösztöndíj az új irodalmárnemzedéknek

Oláh János költő-író-szerkesztőről nevezték el azt a most induló állami ösztöndíjat, amely két éven keresztül tíz-tíz fiatal szerkesztő számára nyújt havi bruttó kétszázezer forint támogatást. Az új kezdeményezéssel az állami alkotói ösztöndíjak száma ebben az évben immár tizennégyre bővül.

Kép forrása

Egy jó szerkesztő nemcsak válogatja a szövegeket, nemcsak megjegyzésekkel látja el őket, hanem segíti is az alkotót élete és pályája különböző szakaszaiban – mondta az Oláh János szerkesztői ösztöndíj bemutatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Fekete Péter. Az államtitkár szerint az egyre gazdagabb lehetőségeket kínáló állami ösztöndíjrendszerben szerepükhöz képest eddig háttérbe szorultak a szerkesztők, pedig pályakezdőként könyveket, folyóiratokat szerkeszteni komoly elhivatottságot kíván, és sokszor nem nyújt megélhetést.
Mezey Katalin, a Magyar Művészeti Akadémia irodalmi tagozatának vezetője, Oláh János özvegye felidézte: az utóbbi évtizedekben sok panasz hallható azzal kapcsolatban, hogy nagyot esett a könyvek, folyóiratok szerkesztői színvonala. A most először kiírt ösztöndíj lehetőséget nyújt arra, hogy egy új, professzionális szerkesztői generáció indulhasson el – hangsúlyozta Mezey Katalin, aki felhívta a figyelmet a nyomtatott könyvek, folyóiratok mellett az interneten megjelent írott szövegek szerkesztésének fontosságára is.
Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke emlékeztetett arra, hogy a két éve elhunyt Oláh János szerkesztőként azok közé tartozott, akik az elsők között ismerték fel az újabb irodalmárnemzedékek kinevelésének fontosságát. A róla elnevezett ösztöndíjra 1983. január 1. után született alkotók pályázhatnak szeptember 15-ig; az elbírálás határideje a beérkezési határidőtől számított legfeljebb negyven munkanap.
A két évig havi bruttó kétszázezer forint támogatással járó Oláh János-ösztöndíjat legfeljebb tíz fő nyerheti el, akik munkájukkal kapcsolatban beszámolási kötelezettséggel tartoznak majd – közölte Szentmártoni János.
Az Oláh János-ösztöndíj részletes feltételei a kiíró Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nkft. honlapján olvashatók.