A valóságos és a misztikus Kádár

Egy igazi diktátor a halála után is fogva tartja a közönséget. Valahogy ez jött ki a fejemből, amikor elolvastam új könyve kapcsán a Benedek Szabolcs íróval készült interjút. A Kádár hét napja egy (hét napig tartó és nagyobb távlatokra kiható) történelmi pillanat részletes leírása. De vajon ezt is nem maga Kádár írta, diktálta?

Kép forrása

Persze, hogy direkt választottam ezt a provokatívabb hangnemet Benedek Szabolcs friss kötetének ajánlója okán. Talán érthető ez a vonal tőlem, aki annak a generációnak a tagja, aki Kádár Jánosról azért tud sokat, mert gyerekkorát és ifjúságát az ő diktatúrájában élte le. Egyszer oviba menet, amikor még a mesék tejhabja száradt a számon, azt bírtam kérdezni idesanyámtól, hogy minálunk ki az öreg király, mire azt válaszolta, hogy Kádár János biza. Erre én elkerekítettem a szememet, hogy micsoda nagy dolog, hogy az én anyám név szerint tudja, hogy ki a király, aki trónol és dönt és ítél, míg az általam lájkolt mesékben mindig csak királynak, max az öreg királynak hívták a koronás főt. 
De vissza the real Kádárhoz. Benedek Szabolcs a huszadik századi magyar történelem egy fehér foltját kívánja regényével kiszínezni, tudniillik, Kádár János az 1956-os forradalom idején, mintegy hét napra teljesen eltűnt az emberek szeme elől, s erről az egy hétről ezidáig nemigen adott számot senki sem. Azt sejtették, vagy feltételezéték tudósok, kutatók, politikatörténelem elemzők, hogy ez volt az a hét nap, amíg a majdani pártfőtitkár, élet-halál ura, újrateremtette a magyar szocializmust, s megformálta a jövő magyar társadalmának élbolyát jelképező maroknyi irányítói elit bólogató tacskóját, a kormányt. A kötet két reményt vált be egyszerre: realista és misztikus küldetését. A valósághoz való hűség régi vágya a magyarnak, a misztikumhoz való ragaszkodás pedig a népléleki sóhaj alapíze. Valahol az egész nagyon is olyan, mint a döbbenetes borító, melyet az amúgy zseniális drMáriás alkotott: Kádár egy leizzadt transzvesztita arcát mutatja, egyszerre rémisztő, sajnálatra méltó és semmiképpen sem fancy.