A brit folklór kincsestára

Nagyon szép könyv, nagyon izgalmas tartalommal. A brit folklór kincsestára (A Treasury of British Folklore) Dee Dee Chainey munkája, akiről elég, ha annyit tudunk, hogy régész és néprajzkutató. A könyvet viszont elsősorban a kiadványt kereső hazai kiadók figyelmébe ajánlom, tekintettel arra, hogy mostanában mifelénk is izgalmas anyag a Brit sziget mitológiája. 

Kép forrása


Ám, noha a téma iránt lankadatlan az érdeklődés, mégis kevesen tudják például azt, hogy Cumbria-ban azt hitték, hogy aki párnával tömött párnán fekszik, nem tud meghalni. Vagy azt, hogy annak idején zöldben esküdtek. Mármint zöld ruhában. Ez hozott szerencsét. És persze volt annak idején zöld emberke is az albioni erdőkben, mert, hát az fáknak, bokroknak, is kellett, hogy legyen valamiféle istene. Nem mellesleg a zöld manócska volt a halál és az újjászületés ura is. (Talán ezért volt köze a házassághoz…)

Nem folytatom. A gyönyörűen illusztrált könyvben Dee Dee Chainey mesél a hegyek és a folyók, a tündérek és a boszorkányok varázslatos világáról. Felfedezhetjük vele, hogy a brit kultúrát hogyan alakították ki régi generációk meséi, fantáziái, félelmei, reményei. 
A kiadó előszava szerint a könyv a brit folklór bemutatásán keresztül arról is beszél, hogy mit jelent a brit identitás az állandóan változó, mégis tartós népi kultúra értelemében – minden térbeli, időbeli és társadalmi összetettségében. Szóval a könyv kicsit több is annál, mint egy gazdag mesekönyv, jó lenne, ha magyarul is olvashatnánk, lapozgathatnánk.