Sitting With Jane!

Annak idején szinte szenzáció számba ment – a Könyvkultúra Magazin is írt róla –, hogy Jane Austen halálának kétszázadik évfordulója alkalmából Austen-fontot hoztak forgalomba Angliában. Most újabb, szellemes akció kapcsolódik az írónőhöz. 

Kép forrása

Ugyancsak az Austen ’200 egészen pontosan a Sitting With Jane! projekt keretében, azaz az írónő halálára emlékezvén ez alkalommal Austen témájú padokat helyeztek el szerte Nagy-Britanniában.
Az alkotásokat Jenny Leonard, Michelle Heron, Dominique Evans, Mik Richardson és Jonathan Chapman készítették. Mindegyik pad kötődik valamilyen módon Austenhoz, bár ez nem mindig felismerhető első ránézésre. Austen idézetek, Austen könyveinek illusztrációi, korának jellegzetes jelenetei, zsánerei jelennek meg az alkalmi ülőalkalmatosságokon, amelyek – stílusosan – nyitott könyvet formáznak.
Érdemes megjegyezni, hogy a romantikus írónő nem azért népszerű, mert könyveit a mai napig lelkesen olvassák. A késői rajongás egy rendkívül sikeres filmsorozatnak köszönhető, amely a Büszkeség és balitélet című regényét vitte képernyőre, kiváló rendezéssel és még kiválóbb szereposztással.