A végítélet kis doboza

Egy angyal elveszti, évezredekkel később egy profi tolvaj ellopja, majd el kell lopni újra. A kis tárgy a Föld elpusztulására való, ám mi ennek ellenére is jókat nevethetünk és végig szórakozhatjuk Richard Kadrey A végítélet kis doboza című regényét.

Kép forrása 

A végítélet kis doboza egy megállíthatatlanul pörgő és egyúttal végtelenül vicces sorozat első része a többszörös New York Times-bestseller szerző Richard Kadreytől. A történet és a stílus egyértelműen a Christopher Moore-i csípősséget és egyedi humort idézi.
„Hemzsegnek benne a szellemes karakterek, az okos párbeszédek és a szürreális hasonlatok” – mindezt pedig maga a „példakép”, Christopher Moore mondta A végítélet kis dobozáról. Moore-nál és az elismerő szavainál jobb ajánló vélhetően nem is kell a könyvnek, ami a magyar könyvesboltok polcain is megtalálható. Aki pedig egy kicsit is Christopher Moore rajongó, annak gyakorlatilag kötelező Kadrey regénye is.
A hatvanegy éves, amerikai fotós és író, Richard Kadrey egyébként már nem ma kezdte az írást. Első cyberpunk regénye még 1988-ban jelent meg. Azt követően jó pár kötettel jelentkezett, mígnem a Sandman Slim című regénye meghozta neki az igazi elismerést. A történetből tíz részes sorozat lett. Utána azonban úgy döntött, hogy elindít egy új szériát, melynek nyitó darabja A végítélet kis doboza.
A történet időszámításunk előtt négyezer évvel kezdődik, amikor isten a Földet pusztulásra ítélte. Ennek végrehajtásával pedig egy kétbalkezes angyalt bízott meg, aki természetesen elveszíti a végítélet dobozát, ami beteljesítené az isteni parancsot. Azóta eltelt néhány évezred és már 2015-öt írunk. Napjainkban pedig főhősünk, Coop egy mágikus tárgyak ellopására szakosodott tolvaj éppen a börtönből szabadul, amikor megtalálja egy rejtélyes, Babylon nevű alak és megbízza egy doboz ellopásával. 
Coop le is szállítja rejtélyes megbízónak a szajrét, még úgy is, hogy nincs tisztában azzal, hogy ez a munka akár az életébe is kerülhet. Ráadásként még az egész világot végveszélybe sodorhatja. Profi tolvajuk aztán hirtelen a Különleges Tudomány osztály emberei közt találja magát, akik közlik vele, hogy nem csupán egy természetfeletti erővel rendelkező tárgyat lopott el, hanem a végítélet kis dobozát. Amit persze nem ártana visszalopnia, ha még élni akar. De nem lesz könnyű, ugyanis a környék minden pokoli ereje már tudomást szerzett róla, és magának akarja…