Irodalomtörténeti kokárda

MEGJELENT: 2018. július 10. | SZERZŐ: Oxi

Reneszánsza van a híres, neves emberek levelezéseiből összeállított könyveknek. Gyarmati Fanni és Radnóti Miklós, Polcz Alaine és Mészöly Miklós, valamint John Lennon után, hogy csak néhányat említsek az elmúlt évekből, most itt van Szendrey Júlia leveleinek könyvváltozata. A szerkesztésre Ratzky Rita, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa vállalkozott.

Kép forrása 

A teljes szabatossággal Szendrey Júlia: Családi levelek. Szendrey Júlia élete, pályája és levelezése Szendrey Máriával című kötet egy csodálatos, eddig erről az oldaláról a széles közönség előtt nemigen ismert korszakba kalauzolja el a 21. századi olvasót. Ez pedig a romantikával, hazafias és európai gondolatokkal bőségesen telt és fűszerezett 19. század, annak a második fele. Szendrey Júlia, ugyan Petőfi Sándor kedvese, felesége, párja, gyermekének anyja volt, de ő maga is költő, mi több, író, s műfordító. 
Tény, hogy az utókor nem igazán volt hálás vele, hiszen Petőfi nagysága mondhatni elhalványította műveinek fényét. Ratzky Rita munkája most ezzel a könyvvel köszörüli ezt a csorbát és több oldalról mutatja be a magyar kokárda hímzőjének irodalmi jelentőségét. A kötet közel ötven levelén keresztül rajzol portrét, mely a költőnő pályarajzának, irodalomtörténeti jelentőséggel bíró magánéletének méltó kiegészítése. A könyvben leginkább, húgához, Szendrey Máriához írt leveleit olvashatjuk, de ott vannak Gyulai Pál üzenetei is, miként barátnőihez írt sorai is. A kötet szerkesztői arra is vállalkoztak, hogy tanulmányukkal bemutassák Szendrey Júlia műfordítói munkásságát, mely eddig – talán mondhatjuk – szintén nem volt szélesebb közönség körben ismert. Megosztás