Shakespeare Fesztivál Gyulán

MEGJELENT: 2018. július 11. | SZERZŐ: László T. András

A Gyulai Várszínházban rendezték meg a XIV. Nemzetközi Shakespeare Fesztivált; az eseményen a színházi előadások mellett koncertekkel, filmvetítésekkel és irodalmi programokkal szórakoztatják a közönséget.

Kép forrása

Az idei fesztiválon Shakespeare egyik legismertebb műve, a Hamlet és különböző átiratai, parafrázisai kerültek a középpontba, köztük a színház saját bemutatójaként a Rosencrantz és Guildenstern halott című Tom Stoppard-darab. Az olasz, román, orosz, angol és magyar előadások mindegyike rendkívüli élményt ígér.
A fesztivál első napján az olasz Teatro Potlach Shakespeare Ouverture című előadása és a Neptun Brigád produkciójaként a Hamletman című monodrámát láthatták Baksa Imre előadásában. Ezt követően Lichter Péter és Máté Bori Hamlet-adaptációja volt látható The Rub címmel. Szerdán az orosz Kolyada Theatre Hamlet című produkciója, valamint a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház Rák Jóska, dán királyfi című előadása szerepelt a programban. Csütörtökön a Flute Theatre Hamlet, ki van ott? című előadására várják a közönséget, míg pénteken a román Unteatru Hamletje látható.
Az angol Tiger Lillies zenekar önálló koncertet ad Hamlet címmel pénteken, majd közreműködik a Rosencrantz és Guildenstern halott című előadásban, amely szombaton és vasárnap látható. Az előadás nemzetközi összefogás eredménye lesz, hiszen az angol együttes mellett az Aradi Kamaraszínházzal és a szintén aradi Ioan Slavici Klasszikus Színházzal közösen mutatja be a Gyulai Várszínház. A produkció rendezője Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház igazgatója, a főszereplők pedig Gulyás Attila és Tege Antal, a békéscsabai Jókai Színház művészei.
A fesztivál közönségét zenei és irodalmi programokkal is várják. Csütörtökön a Gyulai Kamarazenekar reneszánsz és barokk koncertjén, szombaton tudományos konferencián, vasárnap Shakespeare és Térey János címmel könyvbemutatón vehetnek részt az érdeklődők.
A hét minden napján levetítik a filmtörténet egy-egy Hamlet-klasszikusát, workshopot rendeznek középiskolásoknak és egyetemistáknak, a békéscsabai Jókai Színház Színitanháza hallgatói utcaszínházi produkcióként mutatják be a Hamlet egyes jeleneteit, továbbá az egyik étteremben gasztronómiai ínyencségekkel is találkozhat a közönség Shakespeare konyhája, reneszánsz menüsor címmel.
Megosztás