Példakép nőkkel jobb az élet

Újabb kötettel bátorítja a lányokat a magyar könyvkiadás. Nem is akármire buzdítja, de bizony lázadásra. A Magyar mesék lázadó lányoknak elsősorban arról tudósít a mai fiataloknak, hogy lázadni minden korban kell, ez az ifjúi kor egyik veleje. Huszonöt inspiráló, női sors áll példaként a kötetben, huszonöt jó értelemben vett rebellis fiatal hölgy története.

Kép forrása

A huszonöt név pedig már önmagáért beszél: Árpád-házi Szent Erzsébet, Zrínyi Ilona, Czinka Panna, Brunszvik Teréz, Wesselényi Polixéna, Bányai Júlia, Hugonnai Vilma, Jászai Mari, Bédy-Schwimmer Rózsa, Slachta Margit, Molnár Mária, Vendl Mária, Kol Erzsébet, Pécsi Eszter, Karády Katalin, Gobbi Hilda, Ata Kandó, Polcz Alaine, Ország Lili, Mészáros Márta, Monspart Sarolta, Péterfy Bori, Polgár Judit, Hozleiter Fanni és Krúdy Szilvia. Csupa olyan nőalak, akik történelemi, művészeti, tudományos, sport és közéleti vonalon váltak ikonná, mégpedig lázadó lelkületüknek köszönhetően. 
Olyan személyiségek ők, akik igazi példaképek. Erre pedig, minden eddiginél nagyobb szükség van, hiszen számos cikk, riport született már arról, hogy a mai tizen- és huszonévesek számára nincsenek példaképek, csupán celebek. 
A kiadói ajánló többek között így fogalmaz a könyvben szereplőkről: „Akik elavult szokásjogon, egyéni és történelmi tragédiákon, betegségen, szorongáson felülemelkedve végezték el választott feladatukat, és mutatnak ezzel példát nekünk, olvasóknak, lányoknak és fiúknak, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.” És az is világos, hogy leányainknak mostanság ugyanolyan fontos, mint a korábbi időkben, hogy példák, útmutató fároszok álljanak előttük, hogy saját küzdelmeiken, sorsukon, lázadásaikon keresztül megjobbítsák a kisebb-nagyobb közösségek életét.