A legrégebbi eposzrészlet

Úgy tűnik, hogy az Odüsszeia legrégibben lejegyzett szövegrészletét találták meg Görögországban görög és német régészek. A nemzetközi régészcsoport az ókori olimpiák színhelyén, Olümpiában bukkant rá egy vésett agyagtáblára, amely Homérosz Odüsszeia című eposzának 14. énekéből 13 verssort tartalmaz. A részletben az Ithakába érkező Odüsszeusz hű kondásához, barátjához, Eumaioszhoz szól.

Kép forrása

Az előzetes becslések szerint a lelet a 3. század előttről származik, a Római Birodalom korából. A tábla korának pontos meghatározására még várni kell, de a görög kulturális minisztérium így is „nagyszerű régészeti, irodalmi és történelmi leletként” írt róla.
A több mint tizenkétezer verssorból álló mű, az Odüsszeia a Trója ostromából hazatérő ithakai királya, Odüsszeusz tízéves bolyongását írja le. A tudósok szerint az Odüsszeia a Kr. e. 8. században keletkezett. Eredetileg szájhagyomány útján maradt fenn, később természetesen leírták. Ám mindeddig egyetlen ilyen korai szövegrészletre sem bukkantak. Noha kétségtelen, hogy az eposz írásos változatának már a jóval korábban léteznie kellett.