Elvarázsolt fantasy

Egy fordulatos thriller és egy epikus fantasy találkozása Lev Grossman A varázsló-trilógiájának utolsó része, amely már magyarul is megjelent. A varázsló birodalma című kötettel folytatja a szerző a műfaj teljes felforgatását.

Kép forrása


Lev Grossman rendkívül sikeres újságírói karrierjét cserélte le fantasy regényírói pályájáért, amit vélhetően nem bánt meg, hiszen míg korábban a TIME magazin szerzőjeként érte el a szakmai sikereket, most saját és rendkívül népszerű, fikciós történeteivel. 
A varázslók-trilógiát 2009-ben indított el világhódító útjára. A sorozat eleinte igen nagy vitát kavart, sokan ugyanis egyáltalán nem tartották fantasynek a történetet, míg mások egyenesen a műfaj 21. századi alapkövének tekintették. A The Guardian pedig egyszerűen csak a felnőttek Harry Potterének nevezte a nyitó, Varázsló című kötetet. 
Főhősünk, Quentin Coldwater története pedig A varázslókirály című második részben folytatódott, ami nemcsak elképzeli, hogy milyen lett volna a Mátrix fantasyként, hanem a hagyományokat felrúgva, váratlan és forradalmi ötletek folyamatos felsorakoztatásával jelzi, hogy a szerzője nem szégyelli a műfajt fenekestül felforgatni.
A széria záró darabja is már a magyar könyvesboltokba került A varázsló birodalma címmel. A harmadik rész egy fordulatos thriller és egy epikus fantasy találkozása, hősies történet a szerelemről és megváltásról, egy fiú férfivá éréséről, egy tanonc mesterré válásáról és egy megtört birodalom felemelkedéséről. 
A történetben Quentin Coldwatert száműzték a mesés Filloryból, amit egész életében keresett. Visszatért ezután a varázslatos utazásainak kiindulópontjába, vagyis a Varázskapu Egyetemre, ahol nagyon hamar elkezdi kísérteni a múlt. Egy fiatal egyetemistával együtt hamarosan útra kel, előbb az Antarktiszra, ahol régi barátokkal találkozik, majd egy szürke mágiával és elkeseredett, kétes alakokkal teli világba. Eközben Fillory mágikus határai gyengülni kezdenek, és északról egy barbár sereg támadást indít ellene. Eliotnak és Janetnek – Filloy királyának és királynőjének – hajóra kell szállniuk, hogy elvégezzenek egy veszélyes, utolsó küldetést.
Mindezt követően olyan események sora kezdődik, ami nemcsak Filloryt és minden varázslatosat, hanem az egész Földet is pusztulásba taszíthatja. Quentinnek pedig mindent kockára kell tennie, ezúttal azonban a tét már nemcsak a saját boldogsága…