Már 100x megmondtam

Ahány ház annyi szokás, tartja a mondás, de a gyermeknevelésben – főleg manapság – egyre több azonos jellegű, lefolyású probléma adódik a családoknál. F. Várkonyi Zsuzsa, a számos kötettel bíró szakpszichológus, most a szülő és gyermek közötti kommunikációs nehézségek és családi konfliktusok megoldásaira világít rá. A Már 100x megmondtam című kötet mégsem száraz szakmai anyag, hanem a szerző nagy példaképe, Ranschburg Jenő munkásságának következetes és magas szintű szellemi folytatása.

Kép forrása

Kommunikációkutatás, tranzakció-elemzés és szociálpszichológia egyesül és elegyedik F. Várkonyi Zsuzsa Már 100x megmondtam című könyvében. A rangos hazai és külföldi egyetemeken tanult magyar pszichológus több könyvet is írt már, amellett, hogy gyermekeknél pszichoterápiát, fejlődéslélektani szemináriumokat, illetve különböző felnőtteknek szóló lelki tréningeket vezetett. Könyveiben, melyeket a hetvenes évek végétől olvashatott a közönség, a gyermek, a felnőtté váló gyermek és a felnőtt lelki állapotáról értekezett. 
A Már 100x megmondtam 2013-as könyve, melyben természetesen a szülő-gyerek kapcsolat ütközőpontjairól ad elemzést. A történet pedig mindig egyedi és mégis általános. A szülők közötti konfliktusokban, rejtetten a gyermeki lélek is részt vesz, mégpedig úgy, hogy az apa és az anya közt dúló viták, veszekedések okozta feszültségek a gyermek viselkedésében törnek a felszínre. Ennek nem feltétlenül van mindig negatív felhangja, de az esetek zömében igen, és a szülők és az óvodai, iskolai nevelők sokszor nem értik, hogy a gyermek miért változott meg, miért lett engedetlen, nyegle, verekedős, rosszalkodó, rossz. 
F. Várkonyi Zsuzsa csak hosszú listán megjeleníthető tanulmányai, nagy becsben és tiszteletben tartott szellemi felmenői, valamint több évtizedes szakmai tapasztalata során szerzett esettanulmányai segítségével mutat kiutat a szülők és a gyerek közötti kommunikáció javítása, konfliktuskezelés sikeres megoldásai irányába. A kiadvány nem feltétlenül a száraz szakmaiság lőporából nyeri munícióját, hanem a pszichológus és terapeuta problémamegoldó szándékából. S ahogy a szerző több kötete, úgy ez is már sokadik kiadását érte meg, így nemcsak a szakmai, de a közönség elismerésének súlyával ajánljuk bátran a téma iránt érdeklődőknek.