Így búcsúzhatunk Kányádi Sándortól

Kányádi Sándort kívánságának megfelelően szülőfalujában, a Hargita megyei Nagygalambfalván helyezik örök nyugalomra július 7-én – közölte a Budavári Önkormányzat, amely – az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Művészeti Akadémia mellett – saját halottjának tekinti a június 20-án, nyolcvankilenc évesen elhunyt Kossuth-díjas költőt.

Kép forrása

A temetés, illetve a búcsúztatás előkészítése során az önkormányzat egyeztetett a családdal, s az így kialakult programot közleményben hozta nyilvánosságra. Eszerint Kányádi Sándor tisztelői, barátai virrasztáson és búcsúztatáson vehetnek végső búcsút a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas költőtől, írótól, műfordítótól, Budavár, Székelyudvarhely és Nagygalambfalva díszpolgárától.
A virrasztást július 6-án, pénteken éjjel tartják a nagygalambfalvi református templomban. A búcsúztatásra másnap, július 7-én, szombaton, helyi idő szerint 15 órakor kerül sor, ugyancsak a református templomban. Az írót ökumenikus egyházi szertartás keretei között engedik utolsó útjára, a szertartást a helyi református lelkész, Kányádi György Attila és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes tartja. A költő ravatalánál Dávid Gyula irodalomtörténész mond emlékező beszédet. 
A szertartás után véget ér a nyilvános program, Kányádi Sándort ugyanis a család kertjében, szülei sírja mellett helyezik végső nyugalomra.